Kamera & Bild testar

Pentax K-3 II – med skiftande pixlar

TEST: Pentax har alltid haft lite speciella lösningar och stoppat in teknik som andra inte tänker på. Så är också fallet med nya K-3 II där man använder sig av bildstabiliseringen på ett nyskapande sätt.

När Pentax K-3 kom för drygt två år sedan så var det den första kameran med ett simulerat lågpassfilter. Det är, vad jag vet, fortfarande inte några andra tillverkare som kommit med en liknande funktion. Olympus lanserade ett högupplöst läge som också utnyttjade bildstabiliseringens förmåga att flytta på sensorn (vilket Pentax K-3 också gör) för att ta bilder med betydligt högre upplösning än sensorn egentligen hade. 

Nytt under huven

En av de största nyheterna i Pentax K-3 II är att man nu använder den rörliga sensorn för att skapa bilder med högre detaljrikedom och bättre färgåtergivning. Detta med en funktion som kallas Pixel-shift resolution. Men mer om den funktionen senare. 

Det andra man gjort i K-3 II som är en större uppgradering från K-3 är att man stoppat in en GPS. De fördelar som Ricoh lyfter fram med att ha en GPS är dels att man så klart kan geotagga sina bilder så att man senare kan se var på planeten man tagit dem. Den andra stora fördelen enligt Ricoh är att det blir enklare att fotografera stjärnorna då kameran kan följa deras banor på himlen så att man på det sättet undviker stjärnspår vid långa slutartider. Den knapp som tidigare användes för att sprätta upp den inbyggda blixten används numera för att slå av och på GPS-enheten. Någon inbyggd blixt finns inte kvar i K-3 II. Kanske är detta inte något som så väldigt många gråter över, men en klar nackdel är att man med den blixtens hjälp kunde styra andra blixtar. Alltså räckte det med att ha en extern Pentax-blixt för att du skulle kunna få ett intressant ljus utan några större krångligheter. I övrigt har inte heller några större förändingar skett på utsidan. 

Andra uppdateringar är en förbättrad bildstabilisering (vilken har gett möjligheten till Pixel-shift resolution-funktionen) som enligt CIPA-standard nu ska klara av att hantera 4,5 stegs längre slutartider. Själva autofokusmodulen är samma som tidigare Safox 11 med 27 fokuspunkter, varav 25 är korsformiga. Men enligt Ricoh ska hastigheten vara förbättrad och förmågan att följa objekt ska också ha förbättrats. Uppdaterignen påverkar dock bara, enligt Ricoh, de tre senaste objektiven som lanserats, DA 18-50mm F4-5.6, D FA 150-450mm F4.5-5.6, och D FA* 70-200mm F2.8. 

 

    Senaste kommentarerna