Kamera & Bild testar

Ricoh CX1 - Valet för den seriöse kompaktfotografen

Även erfarna hobbyfotografer köper kompaktkameror. Det vet Ricoh som tagit fram ännu en fjäskfri modell med flera seriösa funktioner.

Publicerad

I grunden är Ricoh CX1 en upphottad version av halvårsgamla R10. Kamerahusen är likadana och ger en rejäl metallkänsla som andas kvalitet. Samma härliga känsla återfinns när man vrider på programratten.

Från R10 känner vi även igen den kraftfulla zoomen med en bildvinkel som motsvarar 28-200 mm i småbildsformatet.

Likt många av Ricohs tidigare modeller är cx1 snabb i uppstart och framför allt är autofokusen blixtsnabb i de flesta lägen. För den som letar efter en kamera för snapshots är CX1 definitivt en kandidat.

Finjustera inställningarna

Ricoh CX1 är den första kompaktkameran med en högupplöst skärm med 920 000 bildpunkter. Samma utmärkta skärm som sitter i flera av Nikons, Canons och Sonys systemkameror.

Den stora och skarpa skärmen avslöjar inte bara kvaliteten hos bildfilerna utan gör det också möjligt för Ricoh att klämma in mer information i menyerna. Dessutom ger skärmen kameran en förhöjd kvalitetskänsla.

Utan god bildkvalitet går det inte att lura hobbyfotograferna. Ricoh CX1 lider inte av pixelhysteri utan har modesta nio miljoner pixlar. CMOS-sensorn är i formatet 1/2,3-tum vilket inte är den största storleken bland kompakter. Så här finns lite mer för Ricoh att hämta.

Kameran har många trevliga inställningsmöjligheter. Det går att ställa ner skärpning och kontrast så att man får ovanligt obearbetade jpg-filer som är lämpliga för bildhandling.

Många kompaktkameror skruvar upp kontrasten och skärper upp bilderna för att familjeknäpparen ska uppleva att bilderna är bra direkt ur kameran. Fabriksinställningen hos Ricoh cx1 är en kompromiss och den som vet med sig att bilderna ändå ska in i ett bildbehandlingsprogram gör bäst i att skruva ner inställningarna.

Unikt med HDR

En spännande funktion hos CX1 är funktionen «DR» för att utöka det dynamiska omfånget i bilderna. CX1 tar då två olika exponeringar av motivet som slås samman för att återge fler toner i motivet.

Den största vinsten får man i högdagrarna. Vid en jämförelse mot Nikon D700 gav CX1 bättre teckning i högdagrarna men sämre i skuggorna. Normalt ligger det dynamiska omfånget åt det mörkare området för att få så lågt brus som möjligt. Den som är mån om högdagrarna får därför exponera efter högdagrarna och sedan lyfta skuggorna. Ricoh har valt att satsa på högdagrarna där folk som regel är mer känsliga för att tappa teckning i detaljerna.

Vid kontrastrika motiv är skillnaden stor. Tyvärr lämpar sig DR-läget bara för stillastående motiv eftersom rörliga motiv kan få dubbelkonturer när de två exponeringarna slås samman.

Den här tekniken kallas även HDR. Direkt ur kameran kan bilderna se något grådaskiga ut men med en försiktig höjning av kontrasten i mellantonerna blir bilderna klara och fina. Tonomfånget blir större än vad som annars är möjligt med en kompaktkamera.

Tyvärr är Ricoh inte lika duktiga på brusreducering som Canon och Nikon är. Slutresultatet blir ändå godkänt. Upp till ISO 400 är det inga problem. ISO 800 fungerar till nöds.

Sammantaget är Ricoh CX1 en av de mest intressanta kompaktkamerorna på marknaden för hobby- och yrkesfotografer. Bildkvaliteten är ovanligt bra och autofokusen utklassar exempelvis Canon G10. Hanteringen och inställningsmöjligheterna visar att Ricoh verkligen tänkt till. Med ett ljusstarkare objektiv och något bättre brusegenskaper hade CX1 varit en maximal fullträff.