Kamera & Bild testar

Sony RX1R-II – en grym uppdatering

TEST: Sony förbättrar sin kompakta systemkamera med småbildssensor – och trycker in lite extra spännande teknik – så som variabelt lågpassfilter och elektronisk sökare.

Hösten 2012 lanserade Sony sin RX1, som tog kameramarknaden ett kliv framåt. Anledningen var att den var den första kompaktkameran som innehöll en sensor i småbildsformat. Men samtidigt vare det också fler saker som köparna ville ha: snabbare autofokus och inbyggd sökare var några av dessa. Något senare släpptes även en R-version där man tagit bort det optiska lågpassfiltret för ökad skärpa.

Nu har Sony uppdaterat sin RX1-serie med RX1R-II. Nytillskottet har många likheter med föregångaren, framförallt till utseendet, men flera justeringar har gjorts. Och här gick Sony sina användare till mötes och stoppade i både en digital sökare och en snabbare autofokus.

Sensorn har också uppdaterats från RX1:ans 24 megapixel till 42 megapixel – samma som sitter i Sony A7R-II – med ett ISO-område på mellan 100–25600, expanderbar ned till 50 och upp till 102400 ISO. Men precis som RX1 så har uppföljaren fått samma objektiv: Zeiss Sonnar T*, med fast brännvidd på 35mm f/2.

Igenkännande design

Om vi blickar tillbaka till 2012 så ser vi att Sony redan då hade en genomtänkt design hos sin RX1. För RX1R Mark II ser precis likadan ut, det enda faktiska som skiljer är att tumreglaget på baksidan justerats något, att skärmen blivit vinklingsbar och att det finns en sökare som går att ploppa upp. 

Knapparna sitter väl placerade och är genomtänkta, liksom alla reglage och justeringar - förutom möjligen inspelningsknappen för film. Knappen sitter, precis som jag påtalat i andra recensioner, något konstigt på högersidan vid greppet, vilket försvårar start av inspelning om man håller kameran med en hand. Men då är detta också det enda att anmärka på.

På objektivet finns egentligen tre vridreglage. Det yttersta har hand om fokuseringen, och är precist och bra att använda. Det mellersta används för att växla mellan makrofotografering mellan 0,2–0,35 meter samt 0,3 meter till oändligheten. Sedan har vi det sista manuella reglaget för att justera bländare mellan 2 och 22, vilket ger möjlighet till snabb justering av inställningar, framförallt tillsammans med slutaren på baksidans tumknapp om man fotograferar i manuellt läge.

Huset i övrigt är kvalitativt och bra byggt – riktigt bra faktiskt.

 

    Senaste kommentarerna