Kamera & Bild testar

Test: Actionkameror – Fem kameror för äventyr

Vi har kikat närmare på en samling små actionkameror som både kan filma i hög kvalitet och ta stillbilder. Men framför allt tillåter deras storlek och konstruktion att de placeras på utsatta positioner för att ge unika bilder.

Allt sedan den första analoga protypen av GoPro skapades 2004 av Nick Woodman har utvecklingen gått framåt i rasande fart. Den senaste versionen går att styra med både mobiltelefonen och fjärrkontrollen, den kan ta högupplösta stillbilder och filma i 4k (med vissa begränsningar). Givetvis har inte GoPro fått stå utan konkurrens, vi har samlat ihop några av dem som slåss om köparna av dessa små kameror. För de är sannerligen små, även jämfört med en vanlig kompakt. 

I dagens uppkopplade samhälle är det legio att dela med sig av allt man gör, därför har intresset för den här typen av kameror exploderat. Framför allt inom olika action-sporter där man vill fånga sina häftiga upplevelser för att kunna dela med sig med sina kompisar. För att kunna dela med sig av sina äventyr krävs det att man kan få med sig kameran på ett vettigt sätt. Därför är det viktigt med olika fästen för de här kamerorna, så att man kan variera vinklar och på så sätt berätta en mer omväxlande historia. Alla kamerorna i testet har också wifi för att kunna styras via en smartphone. 

När vi testat kamerorna har vi kontrollerat deras bildkvalitet under kontrollerade former, men vi har givetvis också utsatt dem för lerstänk, vattensprut och vurpor för att se hur de funkar i sin verkliga miljö. 

 

    Senaste kommentarerna