Kamera & Bild testar

Test: Canon 1D X - Proffsig snabbhet

Snabb, stor och funktionsspäckad. Den senaste proffskameran 1D X från Canon spöar det mesta, och är på grund av sin bredd en av de bästa kameror vi ser på marknaden just nu. En av anledningarna till detta är att Canon lyssnat på vad fotograferna vill ha, och genomfört smarta förbättringar från föregångarna.

Canon 1D X är bättre än föregångarna med att hitta rätt vitbalans. Både hudtoner och glödlampsljus blir bra på första försöket. 1/500 s, f/2,8, ISO 200

Drygt två år efter lanseringen av proffskameran Canon EOS 1D Mark IV släpper Canon sin värsting och ersättare: 1D X. Kameran fungerar samtidigt som ersättare åt den äldre 1Ds Mark III, och smälter samman två produktlinjer som nu blir till en. Med 1D X har Canon uppnått generation tio av sina proffskameror, och namnet är därför ingen slump.

Kameran har utrustats med en ny sensor i fullformat på 17,9 megapixel och två stycken helt nya digic 5+ processorer som ska vara tre gånger snabbare än den tidigare digic 5, något som behövs för att kunna hantera all data från både sensor, bildbearbetning och autofokus.

Det grundläggande ISO-omfånget har nu också utökats jämfört med 1D Mark IV, som på 1D X är mellan 100 och 51 200 ISO. Utöver detta finns möjlighet att gå ned till 50 ISO och upp till 204 800 ISO för bilder i extremt mörker.

Slutarmekanismen och spegeldämpningen har också den förbättrats, och klarar av 400 000 cykler. Med seriebildstagning i full upplösning går det att ta bilder i upp till 12 bilder per sekund. 1D X blir ett riktigt fartmonster på 14 bilder per sekund om man kan hålla sig till att fotografera i JPEG-format med spegeln uppfälld under hela serien, samtidigt som exponering och autofokus är låst.

Också för den som filmar ser vi förbättringar i handhavande, med förbättrade kontroller och inställningsmöjligheter. 1D X spelar in film i full-hd i 1080p med 30 bilder per sekund.

 

    Sponsrad artikel från Nikon

    Senaste kommentarerna