Kamera & Bild testar

Test: Canon Eos 6D - lätt och smart medresenär

För hobbyfotografen som vill hoppa upp en nivå i storleksordning på sensorn – till digitalt fullformat – finns nu även ytterligare en spelare på marknaden: Canon Eos 6D. Med lätt vikt, inbyggd GPS och wifi är detta kameran som är som gjord för dig som gillar att resa – utan att det kostar skjortan.

Med kameran i live-view-läget kan du fotografera i 1:1-förhållande – och sedan ladda över bilderna till din smartphone och Instagram. 1/50s, f/5,6, ISO 6 400 vid 24mm

Fullformat har under flera år varit de digitala fotografernas dröm. Anledningen har varit den större sensorn i det så kallade småbildsformatet, och alla fördelar det bär med sig: hög bildkvalitet, bra möjligheter att få med både himmel och mark utan att det blir för ljust eller för mörkt. Många söker också möjligheten att få till den där suddiga bakgrunden när du fotograferar porträtt. Priset däremot, har de inte varit lika förtjusta i, något som nu förändras med bland annat nya Canon Eos 6D.

Canon Eos 6D är tillverkar i en magnesiumlegering och är utrustad med en sensor på 20,2 megapixel, med ett omfång i känslighet på mellan 100 och 25600 ISO. Skärmen har en storlek på 3 tum och en upplösning på 1,04 megapixel. Seriebildstagningen uppgår till 4,5 bilder per sekund, och film spelas in i full-HD i 1080p i 24, 25 eller 30 bilder per sekund, med en maximal inspelningslängd av 29 minuter och 59 sekunder.

Likheter med 60D

För den som är bekant med Canons modeller ser vi att Eos 6D har många likheter med 60D som kom för runt två och ett halvt år sedan. Men man har ändå utvecklat designen något, och slängt in vissa designmässiga delar som vi finner hos den proffsigare 5D mark III.

Kameran ligger fint och stadigt i handen, med en bra och gedigen känsla. Hos 6D ser vi också samma knappupplägg och handhavandemässigt smarta design som hos 60D, vilket faktiskt fungerar mycket bra. Många knappar har fått en bra placering, även om alla inte är helt strålande. Exempel på bra placering är Q-knappen för att snabbt nå in till kamerans inställningar för att kunna se hur allt är inställt, eller kunna göra vissa ändringar i dessa. Detta är en knapp som blir välanvänd när man vill ha övergripande koll på läget. Helt perfekt. Men placeringen och känslan på AF-on-knappen på kamerans baksida blev jag inte alls imponerad över, en knapp som jag själv använder ofta. Knappen sitter något vinklad och intryckt, vilket gör att du måste trycka till hyfsat hårt med hela tummen för att fokusera – om du inte använder tummens ovansida – vilket ger ett försämrat grepp. Start/stop-knappen för film sitter däremot ypperligt bra till.

 

Canon 6D har också ett snurrhjul på baksidan, med en knapp i sig som även går att trycka på i åtta riktningar. Knappen känns något plastig och inte så responsiv som man skulle vilja, även om den gör sitt jobb. På ovansidan hittar vi den klassiska programvalsratten med lägena B, M, Av, Tv, P. Förutom dessa finns två programmerbara lägen C1 och C2, ett scenläge för vissa typer av fotograferingsinställningar, ett A+ läge som hjälper dig på traven, plus CA-läget som låter dig göra enklare inställningar av bildens slutresultat. På så vis finns alla möjligheter att växa med kameran, från nybörjare till avancerad fotograf, vilket är perfekt.

 

    Senaste kommentarerna