Kamera & Bild testar

TEST: Canon Powershot SX1 IS

Att CMOS är framtiden har Canon predikat i 10 år. Nu kan Canon äntligen erbjuda en kompaktkamera med CMOS-sensor. Men att den kan filma i full-HDär kanske ännu mer intressant.

Publicerad

För ett och ett halvt år sedan testade vi Canon Powershot S5 IS som inte bara var en superzoom utan även en stillbildskameramed ovanligt seriös filmfunktion. Powershot SX10 IS efterträder nu S5 IS men har också fått en storebror som vi testar här - SX1 IS.

Till det yttre är SX1 IS och SX10 IS i det närmaste identiska. På insidan skiljer sig modellerna åt genom att SX1 IS har en egentillverkad cmos-sensor medan SX10 IS har en konventionell ccd-sensor som troligen kommer från Sony.

Canon har byggt en ny fabrik för cmos-sensorer och det är knappast för att bara tillverka sensorer till en kompaktkamera. HD-filmning kommer antagligen bli vardagsmat i framtida kompakter och då är cmos-sensorer bättre. De ska också dra mindre ström och ger bättre brusegenskaper.

Så värst imponerande är inte brusegenskaperna hos SX1 IS även om ISO 1600 blir okej vid mindre utskriftsstorlekar. Strax över medel i brusprestanda blir betyget.

Mer imponerande är full-HD-filmningen (1920 x 1080 pixlar). Kvaliteten ligger inte långt ifrån de renodlade hd-videokameror som Canon säljer för dubbla priset. Rörelser i filmen blir dock aningen hackiga eftersom kameran filmar progressivt med 30 bilder per sekund. Det skulle gå att dubbla bildfrekvensen, men det skulle göra uppspelningen mer komplicerad. Uppspelningen kräver ändå en snabb dator för att inte bli hackig.

Vid panorering kan man även se en svajighet i bilden. Detta är en bieffekt av CMOS-tekniken.

Filmerna sparas i mov-format med H.264-komprimering som ger bra detaljåtergivning trots hög komprimering.

Precis som hos en videokamera kan man zooma ljudlöst med olika hastigheter. En separat avtryckare för filmning gör det snabbt att skifta mellan fotografering och filmning.

Oavsett om man fångar still- eller rörliga bilder kan man ha nytta av blixtskon. Även för videobelysning är blixtskofästet standard.

Ett litet minus är att ratten för exponeringskompensation saknar klicklägen som på exempelvis Canon Powershot G10. Det är svårt att veta hur mycket man ska vrida. Ratten gör också manuell exponering mindre smidigt än nödvändigt.