Kamera & Bild testar

Test: Fujifilm X-E2 – finfixad entusiast

De små förbättringarna är många, men i det stora hela är Fujifilm X-E2 en likadan kamera som föregångaren X-E1 på många sätt.

Snabbare autofokus är den stora grejen som Fujifilm trummar för i X-E2. Och visst är det väl också behövligt – föregångaren X-E1 fick samma kritik som riktats mot både X100 och X-pro1 med fokus som inte hållit måttet. Förutom detta är det få stora saker som skiljer X-E2 mot X-E1, utan i stället många små.

Till utseende ser Fujifilm X-E2 nästan precis likadan ut som sin föregångare. Också innandömet är likadant, med samma sensor på 16 megapixel. Störst skillnad på insidan är bättre och snabbare autofokus, samt snabbare processor för bildhantering. På utsidan hittar vi en större och bättre skärm.

 

Ny hybridautofokus

Precis som i Fujifilm X100s sitter nu en hybrid-autofokus som arbetar med både konstrast- och fasdetekterande autofokus för att hitta rätt skärpa. Och visst går det bättre. Snabbheten är noterbart bättre än hos X-E1, och går nu att arbeta med på ett annat sätt. Men även om det går märkbart snabbare så är den ändå inte lika snabb som hos konkurrenternas modeller i samma segment. Ljusinsläppet påverkar autofokushastigheten mycket, och det är stor skillnad att fokusera inomhus i dunkelt ljus jämfört med utomhus i dagsljus. En klar förbättring alltså.

Men riktigt bra hos autofokusen är att den känns riktigt säker. Vid flera tester jag gjort i både svagt och svårt ljus så har den nära på alltid hittat rätt, och nästan aldrig behövt jaga sig fram till var den tror att fokus bör ligga. På så vis upplevs nog också autofokusen snabbare, eftersom man nära på aldrig behöver fokusera om efter att autofokusen gjort sitt. Riktigt bra av Fujifilm.

En annan fin fix är att man nu kan köra kontinuerlig autofokus, af-c, på valbar fokuspunkt och inte bara på den i mitten. En liten grej kan tycka, men riktigt användbar i många fall, och som redan finns hos många konkurrenter.

Fujifilm X-E2 kan nu också ta bilder i serie med fungerande autofokus och liveview, i upp till 3 bilder per sekund, något som är en förbättring från X-E1 och antagligen hänger ihop med den nya processorn.

 

 

    Senaste kommentarerna