Kamera & Bild testar

Test: Megaguide till 31 kameror för bad och resor

Foto: Bengt Luthman

Sommar, solsken och många möjligheter till härliga kort. Gillar du vatten och bad är en vattentät kompaktkamera något att investera i. Gillar du att resa kanske du i stället vill ha en smidig och liten kamera med möjlighet till mycket zoom. Kamera & Bild har testat kompaktkameror inför sommarens äventyr på strand och gata.

Många behöver uppgradera sin kamera. Men frågan är vilka behov man behöver tillgodose: vattentät, stöttålig, barnvänlig, möjlighet till lång zoom eller hög upplösning. Alla har olika krav på sin fotografering. Turligt nog så finns en hel uppsjö av kameror som passar de flesta, beroende på vad man vill ta för bilder.

Kamera Bild har därför samlat några av de senaste kompaktkamerorna som kan tjäna väl som både sommar- och resekamera. De två indelningarna vi gjort är de vatten- och stöttåliga kompaktkameror som är gjorda för att klara både bad och dyk, samt de kameror som lämpar sig för att ha med på sin resa.

Tanken är att guiden ska ge dig en hum om vad kamerorna klarar av.

Ska du ut och resa så kan en resekompakt med mycket zoom vara bra att ha med sig. På så vis kan du snabbt komma närmare det du ska fotografera.

Plurrvänligt

Bland de vattentäta kompaktkameror som vi har testat finns priser från bara någon tusenlapp upp till flera tusen. Det som skiljer dem åt är hur väderskyddet ser ut – vissa kameror är vattentäta ned till tre meter, medan andra klarar av att tas med ända ned till tolv meter. Tittar vi närmare på specifikationerna ser vi att de flesta av årets vattentäta kameror klarar av att spela in film i full-HD, har tillräckligt hög upplösning för att passa för de flesta normala användare, samt möjlighet att zooma mellan tre och fem gånger.

Föutom detta skiljer sig handhavandet och upplägg av menyer och kontroller en del åt. Därför är det viktigt att du hittar rätt kamera som passar just dig där nere under ytan. Vare sig du fridyker eller dyker med tuber så är det viktigt att man snabbt kan göra ändringar i kameran, ställa in den som man vill och att man vet hur den fungerar – knappar som var så stora och tydliga blir helt plötsligt mycket små och svårhittade under vattnet. En kontrastlös skärm ger exempelvis problem i stil med att se om bilden blev som man ville, eller om skärpan blev som den skulle. En trög autofokus kan innebära ännu större problem, eftersom man inte alltid har så lång tid på sig att ta en bild.

Tittar vi exempelvis på Nikons nya Coolpix S30 så är just denna kamera anpassad för att barn ska klara av att hantera den, med bland annat möjlighet till tvåhandsgrepp och enkla stora ikoner i menyerna.

Sony Cybershot TX-20 är i stället den enda kameran som har rörliga delar, vilket gör den känsligare för hårda tag.

Autofokus i svagt ljus är alltid svårt. Tänk på att allt är mörkare under vatten.

Resvänligt

För dem som inte känner suget efter ett djupdyk kanske en allroundkamera på land passar bättre. Reser du mycket är storleken a och o, och vanligen får man då inom kameravärlden välja lite av vad man vill ha och vad man vill försaka. I dag har kameratillverkarna lyckats riktigt bra med att blanda de delar som behövs i en kamera som passar för de flesta som ska fotografera på sin semester, vare sig det är på stranden eller på stadsvandringen.

Liksom hos de vattentäta kompaktkamerorna finns hos dessa resevänliga kameror möjlighet till hög bildupplösning. De kameror vi har tagit med här ligger på mellan 12 och 18 megapixel, något som de flesta klarar sig bra med.

Också när det gäller film klarar de flesta resekompakter att spela in i full-HD-kvalitet.

Tittar man närmare på det kompakta formatet så har det hänt mycket den senaste tiden. Tidigare har det varit svårt att hitta små kameror som har det brännviddsomfång vi ser i dag, med möjligheter att zooma i upp till 24 gånger. Vill du snabbt komma nära det du fotograferar är möjligheten att zooma både viktig och användbar.

Tekniken med bildstabilisering – som finns i alla testade resekameror – har tillsammans med en utvecklad känslighet av kamerasensorerna gjort det möjligt att nå tillräckligt snabba slutartider för att kunna få skarpa bilder även med mycket zoom.

De kompaktkameror vi har med här har möjlighet att zooma mellan 16 och 24 gånger.

När man fotograferar under vatten gäller det att man är vän med kameran. Kolla därför in hur den känns innan du slår till.

Sex olika betyg

För att göra en bra bedömning har vi valt att betygsätta sex olika saker hos de testade kamerorna. Varje betyg får 1 till 5 poäng, beroende på hur bra de är på respektive punkt. Betygen har vi räknat samman till ett totalbetyg, där de olika kamerorna har möjlighet att maximalt få 30 poäng.

De saker som vi tittar på är bildkvaliteten hos de bilder som kameran ger, den känsla som själva kameran har för att fotografera med, hur smart den är i sin hantering av knappar, reglage och inställningar, hur snabb och säker autofokusen känns, hur bra skärmen är när det gäller ljusstyrka och kontrast, samt hur bra vi upplever att blixten är.

Klicka för förstoring.