Kamera & Bild testar

Test: Nikon 1 AW1 – tummen upp på flera sätt

En seriös kamera att gå under ytan med – utan att behöva betala en mindre förmögenhet. Ja, så var reaktionerna när Nikon släppte sin Nikon 1 AW1. Arvet från den över hela världen kända undervattenskameran Nikonos går vidare – och gör det bra.

 

Många känner igen namnet Nikonos Calypso från 1963, den kamera som kom att markera en milstolpe i den analoga filmens historia. Anledningen var möjligheten att fotografera under vatten med 35mm film i en kamera som klarade det mesta och var riktigt kompakt. De senare modellerna med fungerande autofokus och analog film används även idag på grund av sin hållbarhet och kvalitet.

Men nu är det alltså dags för en uppgradering även på den digitala sidan. Det är nu runt två år sedan som Nikon startade produktionen av sina Nikon 1-modeller, som då var en helt ny modell med ny sensor och ny bajonett. Och precis som Nikonos tog över världen då, hoppas Nikon även att nya Nikon 1 AW1 ska bli samma hit igen. Chansen finns, eftersom det vi ser nu är den första kompakta systemkameran som får inbyggd vattentäthet ned till 15 meter, och stöttålighet för fall från 2 meter. 

En hel del i arv

Innanför det vattentäta skalet hos aw1 hittar vi ett stort arv från Nikon 1 J3, som i sin tur fått ärva en del saker från den högre modellen Nikon 1 V2. Sensorn är samma på 14 megapixel i cx-format och ett iso-omfång på 160-6400 iso. I kameran hittar vi också inbyggd gps, kompass och mätare för djupet, liksom möjligheten till fotografering i 15 bilder per sekund med full autofokus.

Kameran är kompatibel med alla Nikon 1-objektiv, men för att få vattentätheten så måste du så klart använda Nikkor 1 AW-objektiv. Dessa objektiv fungerar inte på övriga Nikon 1-kameror.

Liksom hos J3 hittar vi därför också läget rörligt foto, fånga bästa ögonblicket, kreativt läge och avancerat läge, samt slowmotionläge med 400 eller 1200 bilder per sekund som skapar en film. Funktionerna fungerar också lika bra som hos J3.

 

    Senaste kommentarerna