Kamera & Bild testar

Test: Nikon 1 AW1 – tummen upp på flera sätt

Med silikonskalet CF-N6000 kan du få bättre grepp under vattnet u2013 samt byta färg.
Kameran fungerar så klart lika bra ovan vatten som under. Autofokuseringen är riktigt bra, och hittar säkert fokus i kluriga lägen som reflektioner och speglingar med svag kontrast. rnb1/250s, f/5,6, ISO 1250
Nikon 1 AW1 känns som en kamera som kan användas av alla. Den är både lättsam och snabb, men har även avancerade funktioner som ingen annan kamera i klassen har.rn1/60s, f/3,5, ISO 160
Nikon har gjort ett riktigt bra jobb med knapparna på Nikon 1 AW1. Kameran har också en del smarta kontroller för att enkelt kunna göra justeringar under ytan.

En seriös kamera att gå under ytan med – utan att behöva betala en mindre förmögenhet. Ja, så var reaktionerna när Nikon släppte sin Nikon 1 AW1. Arvet från den över hela världen kända undervattenskameran Nikonos går vidare – och gör det bra.

Många känner igen namnet Nikonos Calypso från 1963, den kamera som kom att markera en milstolpe i den analoga filmens historia. Anledningen var möjligheten att fotografera under vatten med 35mm film i en kamera som klarade det mesta och var riktigt kompakt. De senare modellerna med fungerande autofokus och analog film används även idag på grund av sin hållbarhet och kvalitet.

Men nu är det alltså dags för en uppgradering även på den digitala sidan. Det är nu runt två år sedan som Nikon startade produktionen av sina Nikon 1-modeller, som då var en helt ny modell med ny sensor och ny bajonett. Och precis som Nikonos tog över världen då, hoppas Nikon även att nya Nikon 1 AW1 ska bli samma hit igen. Chansen finns, eftersom det vi ser nu är den första kompakta systemkameran som får inbyggd vattentäthet ned till 15 meter, och stöttålighet för fall från 2 meter.

En hel del i arv

Innanför det vattentäta skalet hos aw1 hittar vi ett stort arv från Nikon 1 J3, som i sin tur fått ärva en del saker från den högre modellen Nikon 1 V2. Sensorn är samma på 14 megapixel i cx-format och ett iso-omfång på 160-6400 iso. I kameran hittar vi också inbyggd gps, kompass och mätare för djupet, liksom möjligheten till fotografering i 15 bilder per sekund med full autofokus.

Kameran är kompatibel med alla Nikon 1-objektiv, men för att få vattentätheten så måste du så klart använda Nikkor 1 AW-objektiv. Dessa objektiv fungerar inte på övriga Nikon 1-kameror.

Liksom hos J3 hittar vi därför också läget rörligt foto, fånga bästa ögonblicket, kreativt läge och avancerat läge, samt slowmotionläge med 400 eller 1200 bilder per sekund som skapar en film. Funktionerna fungerar också lika bra som hos J3.

Designmässigt känner vi också igen grunddesignen från hela Nikon 1-konceptet, även om mycket skiljer sig. På framsidan hittar vi ett mönstrat grepp för fingrarna, vilket också behövs, och på baksidan finns ett riktigt bra gummerat grepp för tummen. AW1 är riktigt skön att hålla i, och knapparna har fått bra placering. Däremot så finns det en sak som jag stör mig på, och det är zoom-knapparna ovanför tumgreppet. Knapparna känns något små och något inklämda ovanför den lilla utbuktningen där man håller tummen. Tyvärr blir det ibland lite pilligt för att trycka på dessa, speciellt om man har handskar på sig. Tyvärr blir det heller inte lättare av att man använder dessa två knappar för att justera slutartiden och bländaren upp eller ned. Förutom denna grej tycker jag ändå att Nikon har löst konceptet bra.

Nikon 1 AW1 känns som en kamera som kan användas av alla. Den är både lättsam och snabb, men har även avancerade funktioner som ingen annan kamera i klassen har. 1/60s, f/3,5, ISO 160

Kameran ska klara av att tappas från 2 meter, vilket också är riktigt bra för att vara en kompakt systemkamera som faktiskt är sammansatt av två komponenter –kamerahus och objektiv. Det är också mellan dessa som den svagaste länken är. Däremot upplever jag hela kombinationen som ett riktigt robust bygge, med hög byggkvalitet som känns hållbar.

Smarta funktioner

Nikon AW1 har inte fått någon programvalsratt på ovansidan, utan dessa lägen justerar man inuti kamerans menyer, eller via funktionsknappen. Helt okej lösning, och lättare med knapptryckning än vridning –som kräver två händer. Sedan har vi den smarta väljarknappen som låter dig välja inställning med hjälp av kamerans så kallade rörelsekontroll, vilket förenklar vid inställningsbyte. Genom att hålla inne knappen kan du sedan luta kameran till rätt läge för att justera mellan de olika kameraprogrammen. Riktigt smart, och det fungerar riktigt smidigt under vatten.

Ett stort, men enkelt plus, är att det blir en riktigt bra kontrast med det svarta kamerahuset och den vita knapptexten under vatten – något som flera andra tillverkare ibland missar på sina undervattenskameror. Det är alltså inget problem att lokalisera knapparna snabbt. Skärmen på 3 tum har 921 tusen bildpunkter och bra riktningsvinkel med fin kontrast. I menyn finns dessutom ett läge som gör att du kan få extra kontrast, vilket förenklar läsbarheten i grumligt vatten.

Snabbjobbad

aw1:ans autofokus känns snabb och stabil. Inomhus i svagt ljus hittar den rätt fokus hyfsat snabbt och rätt så säkert. I dagsljus är den snabb och säker, och under vatten i ljus miljö är det heller inget problem. Den ansiktsföljande inställningen fungerar riktigt fint även den, och det känns som om autofokuseringen över lag fungerar bra, något som jag själv annars upplevt problematiskt hos många andra undervattenskameror av kompaktkameratyp.

Bildkvalitet

Sensorn vi hittar i AW1 är samma som den i Nikon J3 och V2, som i sin tur ger bilder som är riktigt bra, med bra automatisk vitbalans och bra detaljupplösning för den lilla storlek som sensorn faktiskt har. Det är också ett smart drag att ha med just denna sensor i en kamera som denna för att få till ett kompakt format på kamerahuset.

Slutsats

Faktum är att Nikon AW1 är en unik kamera, som är svår att jämföra med andra kameror som tål att gå under ytan med. De stora systemkamerahusen kräver dyra undervattenshus, och de vattentäta kompakterna som finns har samma begränsningar som vanliga kompaktkameror.

Till AW1 har Nikon även valt att tillverka tillhörande kameraskal i silikon. Skalen gör att du kan få en kamera som mer passar dig – en orangelysande för att se den, en svart för att gömma den, eller bara för att få bättre grepp.

Nikon har gjort ett riktigt bra jobb med knapparna på Nikon 1 AW1. Kameran har också en del smarta kontroller för att enkelt kunna göra justeringar under ytan.

På så vis är det tummen upp för Nikon som utvecklar Nikon 1-konceptet ytterligare, och nu med möjlighet för alla att ta steget in i en värld med mer avancerad undervattensfotografering utan att det kostar skjortan. Och eftersom kameran fungerar lika bra ovanför som under vattnet så passar den också väldigt många.