Annonser:

Kamera & Bild testar

Test: Nikon D600 - fullformat för alla

Efterlängtad av många och en inkörsport till det digitala fullformatet. Nikon D600 är riktad till egentligen alla som vill ha den större sensorns fördelar med allt vad det innebär. Priset är den avgörande faktorn för många, och Nikons plan med D600 verkar vara att ge den prismedvetne en möjlighet till att få en riktigt kompetent kamera.

Det dynamiska omfånget i kameran är mycket bra – i den här bilden ser vi både himmel, skuggor och struktur i de ljusa molnen. 1/400s, f/8, ISO 100

För drygt fyra år sedan släppte Nikon sin D700 på 12 megapixel som gav många fotointresserade möjligheten att investera i en kameramodell som gav både bilder, kontroll och byggkvalitet i proffsklass. Nu är det dags för entusiasterna att få möjlighet att genom D600 ta del av den senaste sensor-teknologin till ett vettigt pris, även om det inte är helt gratis.

Gentemot föregångaren D700 skiljer sig D600 på många punkter, och är egentligen en helt annorlunda kamera för en annan målgrupp. Likheterna är i stället många med den drygt två år gamla modellen D7000, som mer är riktad till samma målgrupp: avancerade konsumenter. Sensorn på D600 har fått en av de högsta upplösningarna vi ser i dag med sina 24 megapixel, och håller nära nog samma specifikationer som D7000, med ett grundomfång på 100 till 6400 ISO, utökningsbart ned till 50 och upp till 25 600 ISO. D700 kunde inte filma alls, men det kan D600 – och den gör det bra – något som jag återkommer till lite senare. Film spelas in i 1080p i 30, 25 eller 24 bilder per sekund i formatet h.264. Nikon D600 kan fotografera i 5,5 bilder per sekund, och har två kortplatser av SD-typ.

Stabilt och lättare bygge

Nikon D700 väger något över ett kilo. Med denna vikt får man en uppsjö av kontroller som proffsfotografer gärna efterfrågar, tillsammans med ett hållbart kamerahus i magnesiumlegering. D600 är runt 300 gram lättare, vilket gör att den får ungefär samma vikt som D7000, som innehåller en sensor i den mindre APS-C-storleken.

Den minskade vikten och mindre storleken blir tillsammans med den något mer ergonomiska designen en lyckad kombination. Kameran känns stabil i handen och har ett bra grepp som är skönt att hålla i. Gummigreppet är nu något mer rundat framtill, och på baksidan ser vi en markerad och gummerad kant att stödja tummen mot. Däremot kan jag tycka att det främre väljarhjulet kommer något långt ned – jag har svårt att få ett klockrent grepp på kameran där jag direkt kan justera väljarhjulet både bak och fram samtidigt.

 

Gilla oss på Facebook