Kamera & Bild testar

Test: Olympus Pen E-PL1

Olympus satsar stort för att E-PL1 ska bli den Pen som säljer bäst. Kameran ger samma bildkvalitet som E-P1 och E-P2, men är betydligt enklare i sin design. Så här bra är Olympus billigaste Pen.

Publicerad

Marknadsföringsmässigt blir Pen E-PL1 Olympus största satsning hittills. Känslan i e-pl1 är mindre exklusiv, men lika originell –kameran är klart plastigare än de tidigare modellerna E-P1 och E-P2. Det är inte så konstigt eftersom e-pl1 är tänkt som en grundmodell av det enklare snittet för att priset ska bli lägre och köparna fler.

Men det finns flera skillnader. I linje med grundmodellstänket har E-PL1 fått en popup-blixt. Någon sökare följer inte med, men går att köpa till, precis som det går att köpa en extern blixt för den som inte nöjer sig med popup-blixten.

E-PL1 har inte fått ärva E-P2:ans grepp som trots den lilla kamerastorleken var riktigt bra. Kameran ligger inte helt perfekt i handen och formen på de tre knapparna bildvisning/meny/info känns aningen för slät och odistinkt. Antalet knappar och vred har även decimerats vilket gör det krångligare att ställa in slutartid och bländare. Däremot har kameran fått en dedikerad filmknapp, något som saknades på E-P2.

Som vilken kamera som helst med självaktning nu för tiden har E-PL1 också fått HD-filmning 1280x720 pixlar. Det går att filma i sju minuter i HD-läget och under pågående filmning går det att ta stillbilder. Värdet av den här funktionen är kanske inte så högt i och med att det handhållet lätt uppstår förskjutningar när man vill ta en stillbild under pågående filmning.

Bildkvaliteten är som för E-P2, det vill säga bättre än för Olympus spegelreflexkameror, men de små sensorerna som sitter i Pen-kamerorna har svårt att matcha kameror med aps-c-sensorer.

Vid manuell fokusering ger Olympus E-PL1 mycket kraftigare, alltså bättre, förstoring än till exempel Samsung NX10 som också är en spegellös systemkamera.

Enklare termer

En annan nyhet är iAuto-läget med en meny som vem som helst kan förstå. Till exempel heter det här inte vitbalans utan »ändra bildens färger«. Här väljer man inte färgtemperatur efter symboler som glödlampor och lysrör – i stället väljer man om bilden ska ha kallare eller varmare färger. Märker man att bilden blir för gul drar man reglaget mot kallare färger.

Liknande reglage finns för bland annat starka kontra mättade färger, kontrast och hur oskarp bakgrunden ska vara.

Snabbt och långsamt

Olympus E-PL1 är tänkt som Pen-kameran för familjen. Då behöver kameran vara snabb. Ansiktsigenkänningen är snabb på att hitta rätt, men autofokusen i stort upplevs som seg.

Liksom med många kameror bör man i dåligt ljus förfokusera genom att hålla ner avtryckaren till hälften.

Den firmware-uppdatering som Olympus släppte den 22 april gjorde kameran, med kitobjektivet M. Zuiko Digital 14-42mm 3,5-5,6, tio procent snabbare enligt våra mätningar. Samsung nx10 är dubbelt så snabb i jämförelse. Med ett bättre objektiv blir e-pl1 ännu snabbare, men hur mycket snabbare har vi inte testat. Vi vet att normalzoomen är ovanligt långsam.

De flesta som köper E-PL1 kommer troligtvis inte att fotografera i råformat. De som trots allt vill göra det bör vara med medvetna om att kameran tar lite tid på sig mellan varje råbild.

Effektfilter

Kameran tar också lång tid på sig när man använder sig av något av de sex inbyggda effektfiltren; färgstark, mjuk fokus, grovkornigt svartvitt, hålkamera, diorama (skapar miniatyreffekt) och svag sepia. Effektfiltren är lekfulla och ger användaren möjlighet att experimentera med sina bilder direkt i kameran.

Slutsats

Små systemkameror är framtiden och Olympus är inne på rätt spår. Framför allt med att göra en kamera som alla kan förstå. Att skippa ord som vitbalans i det automatiska läget är till exempel helt rätt väg att gå när man gör en familjekamera som även ska kunna användas av dem som inte är vana vid kamera-djungelns terminologi.

E-PL1 är liten och lättmanövrerad i autolägena, men för den som vill köra manuellt blir det onödigt tidsödande att ställa in slutartid och bländare själv. Snabbheten i autofokusen måste Olympus också arbeta på till nästa grundmodell i Pen-serien. Då kan det verkligen bli en storsäljare.