Kamera & Bild testar

Test: Panasonic Lumix GH4 – grym på många vis

Efter lite drygt ett och ett halvt år uppdaterar Panasonic sin värstingkamera GH3. GH4 är alltså här – och det har hänt en hel del på kamerans insida som får många att haja till över vad som händer inom micro four thirds.

Utveckling på insidan skulle man väl kunna säga – för nya Panasonic GH4 har ärvt mycket, ja faktiskt allt – från föregångaren GH3. Men det betyder inte att insidan följer samma väg, för här ser vi stora förbättringar jämfört med en redan bra förlaga. Den grundläggande tekniken har i och för sig ärvts även den, men förfinats och utvecklats för att skapa en ännu bättre kamera.

Upplösningen hos GH4 har Panasonic valt att hålla kvar på 16 megapixel, och låter dig fotografera i upp till 25600 iso. En av anledningarna till antalet megapixlar är bildupplösningen i förhållande till sensorupplösningen när det gäller film, vilket är en av de stora grejerna hos GH4 – den kan nämligen filma i 4k-upplösning (4096x2160 pixlar), eller den videostandard som är på väg in efter det klassiska full-hd-formatet som har 1920x1080 pixlar.

 

Några designförbättringar

Panasonic GH4 har fått ärva i stort sett hela designen från GH3. Utseendet är likadant, knappsatsen och funktionerna desamma, liksom alla vridreglage. Egentligen är det väl bara två saker som går att se, och innebär bara en förbättring.

Den första och kanske minsta skillnaden är tillägget för intervallfotografering som man nu finner på reglaget för bildtagningsläget på kamerans ovansida. En större och viktigare skillnad är i stället tillägget av den nya låsknappen på programvalsratten. Genom att trycka ned knappen en gång öppnar du reglaget för att vrida och ändra program – ett tryck till och du låser ratten. 

Fördelarna med detta är många. Du behöver aldrig vara rädd att komma in i fel läge, något som kan vara förödande i stressiga situationer när man inte hinner kolla kamerans inställningar. Den ändrar sig alltså inte av misstag, vilket är en riktigt bra finess.

Knapparna sitter annars på väl beprövade positioner, och är riktigt genomtänkta. Möjligen känner jag att a/ae-låsknappen sitter lite för långt från tummen, vilket gör det något pilligt att använda den som autofokus-knapp vid fotografering – även om det fungerar helt ok. Den hade gärna fått placerats direkt vid vridreglaget för tummen istället.

En annan detalj som jag stör mig på är det något för utbuktande gummit vid det nedre snurreglaget. När man snurrar på hjulet med tummen så måste man helt enkelt trycka lite speciellt för att kunna snurra runt. Det känns inte helt optimalt, och något som man lätt kunnat ändrat på.

Ökad snabbhet – på många vis

En av de första sakerna som slår mig när  jag börjar använda Panasonic GH4 är snabbheten i själva bildvisningen. Snabbare bildprocessor bidrar så klart, men det är inte ofta som jag själv upplever att bilderna man bläddrar och zoomar i faktiskt direkt visas, utan att det hackar eller att de tar tid att läsa in. Ett riktigt plus.

En annan snabbhet värd att nämna är även seriebildstagningen som går upp till 12 bilder per sekund i upp till 40 råfiler, alltså en serie i runt tre sekunder. Vill du fokusera med följande fokus får du nöja dig med 7 bilder per sekund, men det är rätt okej även det. På så vis breddas alltså användningen av kameran, och den känns inte bara snabb att hantera, utan även snabb på att ta bilder.

Sedan finns en favoritinställning som jag själv direkt började använda, som går hand i hand med ytterligare en känsla av snabbhet. Under kamerans meny kan du nämligen ställa in att den tar en bild när du trycker ned avtryckaren halva vägen, alltså där du vanligen ställer in fokus. Om du i stället ställer in fokus på tumknappen på af-låsknappen så räcker det med att bara lite lätt trycka ned avtryckaren för att ta en bild. Det känns som om du tar bilderna blixtsnabbt, vilket är rätt häftigt. Tillsammans med den elektroniska slutaren och det tysta läget kan du ta bilder helt obemärkt – utan att det ens syns på ditt finger.

 

 

    Senaste kommentarerna