Kamera & Bild testar

Test: Ricoh GXR träffar rätt i andra försöket

Ricoh lyckades inte övertyga oss om förträffligheten i sitt nya modulsystem GXR. Men som kvalitetskompakt träffar Ricoh GXR P10 rätt.

Publicerad
Klicka på bilderna för förstoring.

En trög introduktion för gxr-systemet på marknaden har tvingat Ricoh att tänka om. Att sälja in ett nytt kamerasystem med bara två objektiv är svårt.

I höst kommer Ricoh med en fast vidvinkel i en ny modul med APS-C-sensor. Tillsammans med makronormalen som redan finns bildas ett väldigt kompakt och högkvalitativt resekit, men tills dess ska vi se på Ricoh GXR som kvalitetskompakt.

I Ricohs nya system finns det två olika sensorstorlekar. Hittills finns en makronormal tillsammans med en stor APS-C-sensor och två zoomar med sensorer i kompaktkamera-storlek. Finessen med detta är att alla moduler blir väldigt kompakta och dammtäta. Perfekt för den som reser.

Senast ut bland modulerna är P10-modul-en med ett kraftigt zoomobjektiv vars bildvinkel motsvarar 28-200 mm i småbildsformatet. Objektivet känns igen från flera Ricoh-kompakter och är lite enklare i sin konstruktion än den andra zoomen med mindre omfång. Enklare betyder billigare och med den nya zoomen kan Ricoh ge ett attraktivt pris som tar sikte på kvalitetskompakter som Canon G11 och Samsung EX1.

Canons G-serie har satt standarden för kvalitetskompakterna, men Ricoh vänder upp och ner på begreppen. Kamerans uppbyggnad i magnesium är rent professionell och en fröjd för den som gillar kvalitet. Att byta modul är faktiskt en upplevelse.

Mekaniskt är den utskjutande zoomen den svaga punkten, men objektivet är något stadigare än standad. Makronormalen har inga yttre rörliga delar och troligen kommer vidvinkeln inte heller att ha det vilket ger bättre tålighet.

Som vanligt med en Ricoh finns det enorma inställningsmöjligheter. Gatufotografen kan glädja sig åt förinställbara fokuserings-avstånd och den kvalitetsmedvetne kan ställa ner skärpningen för att få maximal kontroll vid bildbehandlingen.

Objektivet är inte helt skarpt i teleläge och inte heller så ljusstarkt. Canon G11 har ett halvt steg bättre ljusstyrka och Samsung EX1 ytterligare mer än ett steg vilket gör att de kan använda lägre ISO. Till skillnad från dessa två kameror har gxr hd-filmning. Brusnivån är liksom kvaliteten på zoomen varken bättre eller sämre än standard. Canon G11 är klart bättre.

Ricoh GXR ger med P10 28-200-modulen nästan samma bildkvalitet som Canon G11. Kamerahuset hålller däremot en mycket högre kvalitet.

Slutsats

Ricoh GXR ger är byggd som en riktig proffskamera och har enorma inställningsmöjligheter. Men bildkvaliteten höjer sig tyvärr inte över mängden.