Kamera & Bild testar

Test: Sony A99 – funktionsmaxad i fullformat

Sanslöst funktionsfylld, genomtänkt, och ett riktigt stabilt bygge på många vis. Sonys nya A99 har mycket av allt, men utan att det egentligen blir för svårt. På så vis blir kameran intressant för alla som vill ha en kompetent fullformatskamera.

För fyra år sedan släppte Sony sin fullformatskamera a900 med sina 24,6 megapixel. Mycket har hänt sedan dess på många plan hos Sonys kameramodeller, framförallt hos Sony a900:s äkta efterföljare: a99. Upplösningen på 24 megapixel är det vi känner igen, men bildkvaliteten har blivit mycket bättre sedan sist, med bland annat ett iso-omfång på mellan 100 och 25600 iso. Vidare har kamerahuset inbyggd bildstabilisering, utrustats med en elektronisk sökare på 2,36 miljoner bildpunkter och en i flera led vinklingsbar skärm på tre tum. Eller vad sägs om inspelning av film i 50 bilder per sekund i 1080p? Det här är bara början på alla finesser som vi hittar hos a99.

Ärvd design

Kamerahuset är tillverkat i en magnesiumlegering, vilket gör den stryktålig, och med ett proffsigt intryck. Även om kameran är en uppdatering av den äldre a900 så hittar vi likheterna hos kameran från den yngre aps-c-kameran a77. Designen är tagen rakt av, med samma tänk i knappupplägg, knappsats och ett kanske något skrämmande intryck för den som gillar en avskalad kamera. Men Sony har ändå löst det rätt bra. Greppet är riktigt bra, och kameran känns skön att hålla i med den gummerade ytan. Formerna känns genomtänkta och ger som helhet en bra stadga, vilket också behövs vid fotografering med tyngre objektiv.

Knappkänslan är också bra, liksom placeringen av dessa, vilket också gör att du på ett bra vis når de viktigaste knapparna med bibehållet grepp. På framsidan under objektivet sitter också en funktionsknapp, men den nås inte lika perfekt vid vertikal fotografering, vilket är synd då den skulle kunna tjäna som en bra extraknapp vid just sådan fotografering. En fin nyhet som inte fanns på a77 är knappen och vridreglaget på framsidan där du bland annat väljer fokusläge.

På baksidan hittar vi hela tio knappar, varav en av dessa är en multiknapp som också låter dig trycka vänster, höger, upp och ned för att navigera i menyer samt justera fokuspunkt. På ovansidan hittar vi sju knappar plus programvalsratten, som för övrigt också erbjuder möjligheten att spara dina inställningar i tre olika inställningskombinationer – lättnådda genom att bara vrida på ratten.

Sony har alltså vågat utveckla kameran med fler möjligheter gällande användandet genom hela fem olika programmerbara funktionsknappar. Guld värt för den avancerade fotografen som vill ha snabba genvägar till att styra sin kamera exakt, något som också kan behövas på en så funktionsfylld kamera som denna. Hatten av för Sony som faktiskt vågar låta kameran se avancerad och teknisk ut.

 

    Senaste kommentarerna