Kamera & Bild testar

Test: Sony RX100 V – ett mindre fartmonster

En ny RX100-kamera varje år – så har de sett ut sedan 2012 och nu är vi uppe i Mark V för Sonys kompakta prestandamonster. I nya RX100 V handlar uppdateringen nästan endast om bättre autofokus och snabbare seriebildstagning.

Det var lite av en revolution när Sony under 2012 drog av skynket från sin nya innovation RX100. I kameran satt en sensor på 1 tum och det var äkta ingenjörskonst att få ihop allt i ett så litet kamerahus – och med den bildkvaliteten.

Mark II från 2013 fick vinklingsbar skärm. Med Mark III från 2014 fick modellprogrammet en elektronisk sökare. 2015 kom Mark IV som i stort sett var »lite bättre« än föregångaren, samt utrustades med 4K-film och möjligheten till höghastighetsfilm.

Nu är Sony Cybershot RX100 V släppt, och i den hittar vi främst förbättringar hos autofokusen med hela 315 fasdetekterande autofokuspunkter som hjälper till att snabba upp och förbättra fokussystemet. Men den kanske häftigaste och mest innovativa förbättringen är möjligheten att fotografera i 24 bilder per sekund i full öpplösning i råformat. Imponerande snabbt och grymt – framförallt för att vara en kompaktkamera. Totalt kan du ta upp till 150 bilder i serie med full autofokus, vilket gör att du kan hålla ner knappen i runt sex sekunder innan det är slut på det roliga.

Men utöver detta är det få saker som förändrats, och kameran både ser ut och upplevs exakt likadan som föregångaren Mark IV.

Fina specifikationer

Det är imponerande att se alla specifikationer på pappret. För den som inte är bekant med RX100-serien så kan vi berätta att ISO-området är satt till mellan 80–25600 ISO, och den inbyggda elektroniska popup-sökaren har en upplösning på 2,36 miljoner bildpunkter. Bildskärmen är densamma som sedan den första versionen, 3 tum stor, med en upplösning på 1,23 miljoner bildpunkter.

Samma sak gäller för den som älskar att filma – med möjligheten att fånga video i 4K i 30 bilder per sekund i 100 megabit, eller filma i »high-framerate« med upp till 690 bilder per sekund i reducerad upplösning.

I det stora ser det riktigt bra ut – men det finns egentligen en hake med de fina specifikationerna – hur de används i praktiken. Vi har följt med under utvecklingen av modellen och sett hur den blivit bättre och bättre, snabbare och snabbare, och mer avancerad. Men det vi inte har sett är en parallell utveckling av kontroller och reglage som förenklar och förbättrar för användaren. 

Visst, det kan vara bra att inte ha allt för många reglage på en kompaktkamera, men nu har den vuxit sig så stor innanför skalet – och det är svårt att få utlopp för all teknik som användare – något som jag förklarar närmare i nästa stycke.

 

 

Reglage och användning

Reglagen och knapparna är kvalitativa á la Sony, med rätt känsla och ett bra intryck. Möjligen skulle jag vilja se att man utökade möjligheten till att välja egna inställningar för vridhjulet runt objektivet, eftersom det just nu känns något outnyttjat i vissa situationer. Det är nästan konstigt att Sony inte tagit steget och fulländat denna potential, eftersom just den kontrollen är så snabb att använda, lätt att nå, och perfekt för alla att använda.

När det gäller reglagen så har vi så klart även pekfingerreglaget vid avtryckaren att tillgå, vilket så klart värdefullt – men frågan är om man inte skulle vilja ha ännu ett reglage för tummen för att snabbare kunna göra inställningsändringar. Det här är något som blir extra tydligt i snabba situationer då man vill ändra fokusområden eller saker relaterade till just autofokus. Nu när kameran ändå är så  snabb i övrigt så blir det lite konstigt att behöva gräva sig ned i alla menyer för att kunna göra justeringarna som man vill ha dom.

 

 

Angående menyerna så är jag en sådan som gillar att kunna göra fininställningar, men lite överdrivet blir det när det är över 50 menyval – bara på fotograferingsmenyn – för att göra ändringar.

Varför inte samla de viktigaste valen till en meny, och sedan ge möjlighet att hitta resten i ett avancerat läge eller liknande?

 

    Sponsrad artikel från Nikon

    Senaste kommentarerna