Kamera & Bild testar

3x Nikon-objektiv för fullformat

TEST: Nikon utökar sitt objektivutbud för fullformat, och senast ut är en fast vidvinkel på 24mm med bra ljusstyrka, en uppdatering med VR på den klassiska normalzoomen 24-70mm/2,8 samt ett teleobjektiv med ett brännviddsomfång på 200-500mm och genomgående bländare på 5,6.

För den som vill utveckla sin fotografering kan ett nytt objektiv betyda stor skillnad. Att arbeta med andra brännvidder än man är van vid är alltid spännande och gör att man får tänka en runda till över vinklar, avstånd och utsnitt.

Här har vi testat tre nya objektiv för att se hur man kan tänka när det gäller dessa objektiv: passar den för min typ av fotografering? Och hur stor skillnad gör vikten för helhetsintrycket?

Nikon 24mm/1,8G ED

Ljusstark vidvinkel kanske inte är det som de flesta tänker på när de ska investera i ett nytt objektiv, men faktum är att det finns många fördelar med att ha ett sådant objektiv. Största fördelen är att man ökar chanserna att få finfina bilder utan rörelseoskärpa vid dunkel belysning inomhus, och tillsammans med en bländare på ljusstarka 1,8 samt vidvinkel på 24mm så ökar chanserna rejält.

Dessutom går det även att leka ytterligare med oskärpan man får av bländaren, eller objektivets »bokeh«. 

Närmast till hands ligger nog Nikons 20mm/1,8G ED och 28mm/1,8G ED, där denna vidvinkel placerar sig i mitten. Också designmässigt finns många likheter, med samma sorts utseende. 

Lätt konstruktion

Det finns egentligen inte så mycket att orda om hur objektivet upplevs, förutom att det är en rätt liten vikt med 355 gram – i förhållande till ljusstyrkan. Däremot är objektivet till konstruktionen något mer utdraget än exempelvis den gamla klassiska 24mm/2,8, som mer liknar ett 50mm-objektiv.

Att använda objektivet är också rätt så mycket rätt på. På ett kamerahus med batterigrepp känns det riktigt lätt, vilket kan vara både till nackdel och fördel för den som fotograferar, beroende på hur man arbetar.

Fokusringen är helt okej, men inte alls i samma klass som hos exempelvis Nikon 24-70mm/2,8. Ringen är rätt bred och lätt att hålla i, men har inte samma flyt och är något trögare. Detta spelar i sin tur ingen avgörande roll om man använder autofokus, men vill man fokusera manuellt så är det inte helt optimalt för att få till exakt fokus.

Fokuseringen är inte så mycket att orda om, objektivet som sådant fungerar fint och det går snabbt att hitta fokus, så det fungerar utan problem i kombination med både äldre och nyare kameror.

Nikons 24/1,8 fixar både vidvinkel och ljusstyrka, något som är extra användbart om du fotograferar i svagt ljus och vill få med mycket på bild. 1/125S, F 1,8, ISO 900, Nikon D800

Bildkvalitet

Objektivet är skarpt över lag. Mittskärpan är lika skarp på bländare 1,8 som 2,8, medan kantskärpan är något mjuk på största bländaren, och bra från bländare 4. Den kromatiska aberrationen är minimal, och vinjetteringen syns från 1,8 till 5,6. Distorsionen är svagt tunnformig.

Slutsats

Värt att nämna är också att detta objektiv kan fungera som en vidvinkel på 36mm i beskuret DX-läge, eftersom den också passar på Nikons kameror med DX-sensorer.

Att ha ljusstyrkan på 24mm är riktigt användbart om man behöver vidvinkel och fotograferar i ljussvaga miljöer. 

 

    Sponsrad artikel från Nikon

    Senaste kommentarerna