Kamera & Bild testar

50 millimeter – den gyllene medelvägen

TEST: Man brukar ju säga att man får betala mycket för hög ljusstyrka och lång brännvidd. Det gäller dock inte helt och hållet för vårt normalaste objektiv, 50 mm. Med detta kan du få hög ljusstyrka, lätt vikt och grym skärpa för en spottstyver.

Anledningen till att normalobjektivet, eller 50 millimeters-optiken, är så pass populära är att de oftast kostar väldigt lite och man får mycket bildkvalitet för pengarna. I alla fall om man jämför med kitobjektiven som oftast följer med kameran, och möjligheten till kort skärpedjup och fin bakgrundsoskärpa lockar många att testa. Dessa kommer oftast i två olika utföranden från tillverkarna, en billigare med bländare 1,8 och en dyrare med bländare 1,4. 

Priserna skiljer sig rejält mellan de olika objektiven vi valt att testa, från Canons enklaste som ligger på strax över tusenlappen till Sonys som kostar nästan det tiodubbla. Trots att det bara skiljer en tredjedels bländarsteg mellan dem är prisskillnaden rejäl. 

Det beror så klart på att det inte är endast ljusstyrkan som skiljer. De ljusstarkaste objektiven får oftast en mer påkostad konstruktion som gör att de håller bättre och presterar bättre bildkvalitet. Oftast i alla fall. Men hur mycket extra får man egentligen för de där tusenlapparna man lägger ner på det dyrare och ljusstarkare objektivet? 

Ja, det är det vi ska ta reda på i det här testet för att hjälpa dig att välja rätt objektiv för den normala fotograferingen. 

Passar det mesta

Normalen, som den ofta kallas, passar till många olika typer av fotografering. På ett APS-C-hus motsvarar den ungefär 70-75 millimeter vilket ger en bra porträttbrännvidd.  

Men för sitt korta skärpedjup och sin drömska oskärpa är de populära bland fotografer som fotograferar bröllop, det korta skärpedjupet liksom andas romantik. På ett fullformatshus är det även ett populärt objektiv för gatufoto och porträtt. Ett mångsidigt verktyg med andra ord. 

 

 

    Senaste kommentarerna