Kamera & Bild testar

Så bra är Olympus nya vidvinklar

Olympus har börjat fylla på sitt sortiment med proffsobjektiv till sina micro four thirds-kameror (MFT) rätt duktigt. I år har två nya vidvinkelobjektiv, ED 7-14 f/2,8 PRO och ED 8 f/1,8 PRO kommit och här får du se hur bra de presterar.

Olympus har delat in sina micro four thirdsobjektiv i tre grupper, standard, premium och pro. Pro-segmentet, som de två testade objektiven tillhör har nu, med dessa två inräknade, brännvidder från 8 millimeter fisheye upp till 150 millimeter tele. 

Den skenbara brännviddsförlängningen ligger på två gånger så rent effektivt har man ju från 16 till 300 millimeter att arbeta med om man vill ha det bästa från Olympus. Samtliga objektiv har en bländare på f/2,8 förutom fisheyeobjektivet som begåvats med f/1,8 i stället.

Många användningsområden

Vidvinkelzoomen som ska testas här har alltså en brännvidd som kan sägas motsvara 14-28 milimeter om man räknar om det till småbildsformatet, en trevlig brännvidd som fungerar bra till många olika sorters motiv. Landskap, reportage, porträtt (om man är vågad), sport och så vidare. 

Fisheyeobjektivet har kanske ett lite smalare användningsområde, men här har Olympus tänkt till och gett objektivet en närgräns på två och en halv centimeter som gör att det även fungerar för att ta spännande makrobilder när man får med riktigt mycket i bilden. Visserligen är det ganska knepigt att använda ett makroobjektiv med en närgräns på bara ett par centimeter för allmänt makrofotograferande, men det öppnar upp för fler möjligheter i alla fall. 

Annars är fisheyeobjektiv populära bland både sportfotografer och naturfotografer, men även de som gärna fotograferar himlen på olika sätt. Eftersom man dessutom får en så pass ljusstark glugg blir den extra trevlig. 

7-14mm/2,8 PRO ger riktigt vidvinkliga bilder. 1/4000 S, F/2,8, ISO 200, 7 MM
Kort brännvidd – snabb fokusering

Ofta brukar det vara så att objektiv med kort brännvidd har en ganska snabb autofokus, de linser som ska flyttas ska inte fara så långt och skärpedjupet är dessutom så pass stort att den exakta skärpan inte är lika svår att finna. Det stämmer bra överrens med båda dessa Olympusobjektiv också. 

Vi testade dem tillsammans med en Olympus OM-D E-M5 Mark II, vilken i sig har en snabb fokusering, men vi hade inga problem med att objektiven jagade skärpan eller verkade osäkra på var den skulle hamna. 

Zoomen har dessutom en fokusring som kan användas för att snabbt ställas om till manuell fokusering genom att man skjuter den bakåt, en liknande funktion finns på andra objektiv i samma serie. En smidig och bra lösning som gör att man snabbt kan välja vilken sorts fokusering man vill ha utan att behöva knappa in i menyer. Fisheyeobjektivet saknar dock denna funktion. 

 

    Sponsrad artikel från Nikon

    Senaste kommentarerna