Kamera & Bild testar

Välj rätt bland 22 FOTOLABB

Bra bilder, billigt, god service och snabb leverans. Så ser drömlabbet ut, men inte alltid i verkligheten. Vi har testat landets alla 22 fotolabb för att du ska kunna välja det som passar dig bäst.

Publicerad

När sommaren börjar lida mot sitt slut och hösten är i antågande är det dags att göra något åt alla bilder som samlat sig på hårddisken.

Enligt en färsk undersökning tar vi svenskar över 2 miljarder bilder under sommarsemestern. 41 procent av alla 4,5 miljoner digitalkameraägare i landet skriver ut sina bilder på fotoskrivare och lika många skickar sina bilder till ett fotolabb. Därför finns det många labb att välja mellan.

Bakom en hel del av de framkallningstjänster som finns döljer sig samma fotolabb. Därför har vi hoppat över några liknande tjänster från samma labb.

Sammanlagt hittade vi 22 olika fotolabb mot 24 förra året.

Så testade vi

21 olika bilder, varav två av samma motiv, men med olika färgrymder och färgprofiler (sRGB samt AdobeRGB) gjordes i ordning.

Om de två olika bilderna ser lika ut från labbet vet vi att fotolabbet kan hantera olika färgrymder. Ser bilderna olika ut har labbet inte kunnat läsa in profilerna och behandlat bilderna på samma sätt. Bilden som är i den större färgrymden AdobeRGB blir då grå och trist.

femitopp.jpg

Nästan alla i tid

De 21 bilderna skickades sedan till 22 olika fotolabb. Tiden för inlämnandet noterades och jämfördes med den utlovade leveranstiden när de anlände. Alla labb utom ett, Lofoto, klarade att hålla den utlovade leveranstiden. Många levererade på två dagar och en del på en dag vilket får anses som ett mycket bra betyg. Ordern hos Lofoto hade fastnat i deras system på grund av oklarheter i antalet beställda bilder trots att vi noga angivit detta och även fått en bekräftelse på köpet med rätt antal bilder.

Efter påpekande så anlände bilderna på två dagar. Lofoto är för övrigt det enda labb med ett minsta orderbelopp - 100 kronor.

Bilderna märktes upp med nummer på baksidan och blandades. Därefter granskades de med en belysning med färgtemperatur på 5000 kelvin och jämfördes med den inskickade bildfilen på en hårdvarukalibrerad bildskärm.

Det gick lätt att snabbt urskilja de 5 bästa och 5 sämsta. Däremot var det små skillnader i färgton, skärpning och kontrast som skilde de övriga 12 labben åt. Speciellt en bild på maskrosor mot en blå sommarhimmel, skilde agnarna från vetet. Trots att Fastlab och Colormailer använder samma labb, så blev inte bilderna identiska. Det beror troligen på att de använder olika papper.

Automatisk justering ett problem

En del av labben applicerar automatisk bildförbättring utan möjlighet att stänga av funktionen. Det kan vara bra för den som skickar bilder direkt som de är från kameran, men den som jobbar med sina bilder i Photoshop på en kalibrerad skärm bör stänga av funktionen. Tyvärr går det inte hos alla, välj då ett annat labb.

Vid den automatiska justeringen skärps ofta bilderna upp och kontrasten justeras. Vissa labb skärpte försiktigt och andra tog i så att det förstörde bildkvaliteten.

Den automatiska kontrastjusteringen fungerade däremot bättre över hela linjen.

Fem klarade färgprofil

Bara fem labb klarade att hantera våra bilder i AdobeRGB. Om du fotograferar med en systemkamera eller avancerad kompakt och har kameran inställd på AdobeRGB måste du använda ett labb som klarar att hantera färgprofiler, eller så måste du konvertera bilderna till sRGB innan du skickar dem.

Labbens webbplatser var allt ifrån pedagogiska mästerverk till ett virrvarr av erbjudanden och svårnavigerade sidor. De flesta använde en javaklient för uppladdning. Labben har dock bättrat sig från förra året och stödet för Apple os x är nu väl utbyggt hos alla.

En del labb erbjuder ett så kallat klientprogram som man enkelt installerar på sin dator. Därefter är det mycket lätt att beställa och man slipper mata in användaruppgifter och dylikt.

Slutsats

Labben har blivit bättre sedan vårt förra test för ett år sedan. De håller en högre nivå med få riktigt dåliga bilder. En del labb har ryckt upp sig, medan andra fortfarande ligger kvar i botten. De labb som var bra förra året, är bra i år igen.