Kamera & Bild testar

Test: 14 fotoböcker - tillverkarna sätts på prov

För inte allt för länge sedan var det nästan bara yrkesverksamma fotografer som kunde få se sina bilder pryda sidorna av en inbunden bok. Nu finns det inga hinder för någon som har en digitalkamera och en internetuppkoppling att ladda upp sina bilder på nätet och trycka upp en fotobok. Utbudet har blivit ganska stort och det kan vara svårt att välja.

Klicka för föstoring.

Vad ska man tänka på? Vill man designa mycket själv? Hur bra handlag har man med programvara och så vidare, det är många frågor som man kan tänkas vilja ha svar på förutom själva kvaliteten av boken. Vi har beställt och testat 14 olika fotoböcker som vem som helst som har bilder, en dator och en internetuppkoppling kan beställa. Vissa av dem ger större friheter till användaren som att kunna ladda upp egna PDF:er designade i till exempel InDesign, vilket ger dig full kontroll över hur du vill att boken ska se ut. Men det finns även funktioner som på ett nästan automagiskt sätt fyller sidorna i boken med dina bilder med hjälp av en enkel knapptryckning. Skillnaderna i programvarorna är således ganska stora medan tryckkvaliteten hos de olika böckerna inte uppvisar lika stora skillnader som för några år sedan. Något som visar att trycktekniken onekligen har gått framåt. De stora skillnaderna ligger i om man tagit hänsyn till olika färgprofiler eller om bilderna fått något färgstick. Ett fåtal böcker sticker ut vad gäller skärpa och bandning, men det kan också variera i samma bok oavsett om upplösningen varit densamma. Trots en relativt jämn kvalitet kan vi se vissa skillnader och en vinnare kommer självklart att utses.

Så gjorde vi testet

Vi fyllde böckerna med samma bilder för att kunna göra jämförelser mellan dem. Bilderna var utvalda för att ge tryckerierna en utmaning i form av båda starka och svaga konstraster, olika färgtoner och detaljrikedom. När vi väl fått alla böcker till redaktionen lade vi ut dem i ett neutralt belyst rum och slog upp samma bilder i alla böcker för att på så sätt se skillnaderna dem emellan. Efter att vi kontrollerat böckerna rent utseendemässigt (färgbehandling, skärpa och tryckkvalitet) satte vi oss ned och bläddrade i dem för att kontrollera bindning och pärmar för att få ett intryck av själva känslan i boken. Vi testade även att skicka in bilder och färgprofiler i olika färgrymder och trots att vissa tillverkare tar hänsyn till färgprofiler och ändå återger bilderna korrekt gör man bäst i att skicka in sina bilder i sRGB.

Upplägget i Fujidirekts programvara är rätt enkel, men det är något problematiskt att ladda upp bilder.

Fujidirekt

Genomgående för bilderna i Fujidirekts bok är att kontrasten är för hög och att för kraftig skärpa lagts på bilderna. Detta resulterar tyvärr i att bilderna inte alls ser ut som vi hade önskat. Boken i sig känns bra, pärmen känns stadig och bindningen är grund vilket gör att bortfallet av en bild i mitten av ett uppslag inte blir så stort. Men den tappar på sin höga kontrast och pålagda skärpa.

Att göra boken

Något problematiskt att ladda upp bilder, för oss fungerade det bara att välja en i taget i stället för en katalog, något om är rätt tidsödande. Upplägget för layouten är rätt enkelt, med möjlighet att välja olika grundmallar för sidorna, clipart, ramar och bakgrunder. Man kan enkelt bläddra bland sidorna och zooma in på ställen för att göra justeringar. Tyvärr finns programmet bara tillgängligt för pc.

Något blev helknasigt i boken från Pixopolis – mot mitten av uppslagen slank bilder från andra uppslag med. Tillverkaren brukar däremot vara snabb och behjälplig vid fel som uppstått.

Pixopolis

Pixopolis var en av två böcker i testet med trådbinding, inte en dum idé då det ger grunda uppslag och därmed inte ger något större bortfall i mitten. Däremot var det en ganska grov miss från deras sida att sidorna var monterade fel, vilket innebär att de antingen var kapade eller så smet det in en remsa från en annan sida mitt i uppslaget. I övrigt var boken välproducerad, både pärmar och papper kändes bra. Skärpan var bra och den saknade något märkbart färgstick.

Att göra boken

Det är enkelt att kontrollera placeringen av bilderna genom att skriva in siffervärden. Placering (för övre vänstra hörnet på bilden) mot rutmönster får man endast via ett separat klick. Utfall är tydligt markerat. Det finns visserligen en assistent-funktion, men skapar man en ny bok är det skönt att den blir helt ren utan mallar som man inte vill ha.

Det går att designa egna sidor och sedan ladda upp dem som jpeg, däremot inte pdf:er.

Har inte den allra bästa programvaran.

Smartphoto

Bokens pärmar var det första vi reagerade på, de är plastigt glansiga och känns vadderade. Det ingav inte någon bra känsla. Trycket hamnade dessutom lite snett runt omslaget vilket gav en vit rand runt delar av omslaget. Bildmässigt är den lite för ljus jämfört med orginalbilderna, men för övrigt är färgerna korrekt återgivna.

Att göra boken

Smartphotos uppladdning lämnar en del att önska vad gäller hastighet. Det går inte jättesnabbt att få upp bilderna till den webb-baserade layoutmodulen. Det krävs att man laddar ner programmet Silverlight för att använda layoutmodulen. Det finns många färdiga layouter att använda sig av, vilket gör att det går ganska snabbt att få in bilderna i boken. Men vill man inte använda mallarna utan göra sin egen design tar det självklart mer tid, men det underlättas inte av Smartphotos layoutklient. En fördel med klienten är att den visar stödlinjer som gör det lättare att lägga bilder i linje med varandra. Däremot så beskär den en del bilder automatiskt, vilket inte är lika bra.

My photobook

Tyvärr var Myphotobook en av de böcker som utmärkte sig negativt. Den var märkbart svagare i skärpan än övriga och dessutom var bindningen så pass svag att några av sidorna började lossna när vi bläddrade i boken. Pappret var i det tunnaste laget och kändes lite för sladdrigt. Färgerna var lite matta och hade ett svagt lila färgstick.

Att göra boken

Ett något stökigt och seganvänt gränssnitt. Bra möjligheter att lägga till bilder på ett enkelt sätt med katalogstrukturer direkt i programmet. Tyvärr läser det inte bildfilernas rotation, så man måste manuellt rotera alla stående bilder. Man kan heller inte låta bilden gå utanför ramen för sidan. En problematisk händelse var när man skrev text i textram – man ser i redigeringsläget inte om man har ram runt textrutan eller inte. I granskningsläget ser man slutresultatet. Plus för möjligheten att använda många teckensnitt.

Photohome

Boken från Photohome sticker egentligen inte ut på något sätt. Trycket är bra, färgerna är korrekt återgivna och den känns tekniskt snygg. Däremot kan det vara värt att nämna att man bör kosta på sig den extra hundralapp det kostar att få boken med hårda pärmar annars känns den mer som en katalog.

Att göra boken

När man väl vant sig vid hanteringen av ramar och bilder i programvaran så finns inte mycket att klaga på när det gäller kontrollen över layouten. Det finns många inställningar och det är även möjligt att ange siffervärden för exakt placering. Att visa rutnät och val för att placeringen ska häfta vid rutnätet växlar man mellan med snabbtangent. Vill man designa sin bok i egen programvara kan man även skicka upp det hela som en pdf. Instruktioner finns på Photohomes webbsida.

För ljust, för lite kontrast eller färgstick. Svartvita bilder ställde böckerna på hårt prov. Några av böckerna visade däremot prov på att klara av grenen galant.

Japanphoto/Cewe

Liksom Photohome hamnar Japanphotos bok i mittensegmentet. Den har visserligen en något kall färgåtergivning men inte direkt störande. Vissa bilder har fått en något för mättad färgskala, men inte heller det är störande i någon högre utsräckning. Pärmarna känns bra och papperskvaliteten likaså. Kvaliteten i trycket är bra.

Att göra boken

Programmet har många möjligheter för den som vill göra justeringar. När man placerar ut bilder kan man lätt bläddra mellan olika sidmallar genom att trycka på mellanslag – smart! Men att flytta bilder på sidan är ibland svårt eftersom man inte alltid lyckas greppa tag i bildramen för att flytta den. Att skriva text är svårt eftersom texten inte kommer fram direkt i rutan. Men om man väl gör det så är det positiva att det finns många teckensnitt att tillgå.

Apples fotoböcker gör och beställer man direkt via Iphoto. Således fungerar det bara med Mac. Man är begränsad till Apples egna mallar.

Apple via Iphoto

Boken levereras i ett skyddande pappfodral vilket ger den en känsla av exklusivitet, den har även ett skyddspapper runt sig på vilket omslagsbilderna hamnar i stället för direkt på pärmen. Appleboken känns lite för tung i svärtan och mörka partier tappar täckning. Kontrasterna är något höjda men annars ser trycket bra ut. Färgerna är bra återgivna och skärpan är lagom.

Att göra boken

Programmet fungerar bara på Mac. Upplägget var relativt lätt och logiskt med ikoner för olika val. Men tyvärr är man begränsad till Apples egna mallar och har ingen möjlighet att justera bildplaceringen som man vill. En stor nackdel är också att det inte går att läsa alla jpeg-filer som fungerar i andra program. Det fanns ingen möjlighet att lägga bilder över ett uppslag.

Photobox

Här har bilderna fått en något kall ton och har även lite svag kontrast. Men dessa klagomål väger inte jättetungt då man har varit ganska försiktig i behandlingen av bilderna. I vår variant kan man tyvärr inte få någon bild på omslaget vilket är lite tråkigt. Pärm och papper känns bra.

Photobox är hjärnan bakom bland annat Icas fotobokstjänst.

Hur fotoboken är bunden spelar stor roll för upplevelsen när du bläddrar i boken. Bindingen har också betydelse för hur mycket som försvinner in i bunten (mitten av boken) när du har lagt en bild över ett helt uppslag.

Att göra boken

På den variant vi gjorde gick det inte att välja att ha bilder på omslaget, i stället är det ett hål i omslaget där en bild inuti boken syns igenom. Photobox har många olika teman att välja mellan när man vill designa sin bok. Men tyvärr går det inte att förändra de färdiga designerna på ett smidigt sätt, vill man vara lite mer kreativ med sin fotobok blir man hämmad av möjligheterna hos Photobox. Vad vi kunde se gick det inte att få en bild att gå över hela uppslaget. Vill man göra en bok riktigt snabbt och har ordning på sina bilder kan däremot Photobox vara ett alternativ eftersom det tog ungefär en och en halv minut att göra en bok med deras automatiska layoutprogram.

Fotoklok

Här finns det inte speciellt mycket att klaga på vad gäller boken. Bilderna är rätt återgivna både i färg, kontrast och skärpa. Pärm och papper känns bra och ser bra ut. Det enda man kan anmärka på är att bindningen är lite djup vilket ger en liten bildförlust i mitten om man lägger en bild över ett uppslag.

Att göra boken

Sidmallarna fungerar riktigt bra, liksom möjligheten till att välja bakgrunder. För bilderna finns möjlighet till att ställa in skärpa och hudtonsfärg. Rutnätet som finns till hjälp är bra för att få bilderna rätt.

TictacPhoto

Testets bottenplats intas av Tictacphoto. Här är tyvärr inte mycket mer än pärmarna bra. Pappret känns på tok för tjockt och plastigt vilket gör det svårt att vika ut sidorna ordentligt. Trycket är tekniskt sett dåligt vilket resulterar i testets sämsta skärpa och matta färger med dålig kontrast, det förekommer dessutom viss bandning i några bilder.

Att göra boken

Programmet hanterar inte att man lägger en bild över två sidor. Vill man ändå ha en bild på ett uppslag kan man förstås lägga in bilden två gånger om, men det blir lite pyssligt. Speciellt eftersom det inte finns någon möjlighet att ange position eller storlek med siffror. Utfallet hanteras genom att programmet beskär bilderna lite om man väljer att lägga bilden intill kanten.

Diabolaget

Pärm och papper känns något enklare än övriga, men trycktekniskt var den bra. Färgtonen har en märkbar gul ton, vilket stör något i hudtoner. Förutom färgproblemen är den bra, skärpan är lagom och kontrasterna är inte förändrade från orginalbilderna.

Att göra boken

Diabolagers programvara är tyvärr ganska trögjobbat och inte heller här går det att ha bilder på omslaget i det format som vi valt. Vill man manövrera runt bilderna på egen hand är det inte helt enkelt och de olika funktionerna känns inte speciellt intuitiva. När vi kom till betalningsalternativen hängde sig programmet varje gång så vi kunde aldrig se till att få boken skickad till oss, i stället fick vi hämta den i deras butik i Stockholm.

Önskefoto

Återigen finns inget direkt att anmärka på. Pärmar och papperskvalitet är bra, likaså bindningen. Vi kunde inte se några färgproblem i vår bok, vissa bilder hade fått lite för mycket skärpa. Kontrasterna kändes rätt och trycktekniskt såg det bra ut. I vissa uppslag hade limmet krupit upp lite på bilderna.

Att göra boken

Upplägget av boken redigeras direkt på webben. I det stora hela fungerar programmet bra, och med hjälp av stödlinjer som snappar åt sig bilderna är det inga problem att få bilderna att ligga fint intill varandra. I redigeringen av layouten kan du välja färdiggjorda sidlayouter och bakgrunder, eller själv placera ut dina bilder. Programmet ger dig som användare bra möjligheter och du ser även hur bilderna kommer att beskäras vid papprets kanter.

Blurb

Även Blurb använder sig av skyddspapper med omslagstryck på. Här finns inte heller så mycket att klaga på. Bra tryck och ingen bearbetning har skett av bilderna utan allt ser ut som det gör på orginalbilderna. Papper och pärm känns bra. Boken ger ett bra helhetsintryck.

Att göra boken

Blurb är ett av de mest professionella alternativen i testet. Man laddar ner ett program och gör boken på sin egen dator, sedan tankas den upp och skickas iväg. Om man vill kan den kreative göra sin layout i Indesign (mallarna man kan ladda ner är riktigt bra) för att sedan tanka upp filerna. Vill man inte välja deras professionella alternativ men ändå kunna flytta runt som man vill har man fortfarande stora möjligheter. Tyvärr krävs några extra steg varje gång man vill göra om en av de automatiskt genererade sidorna. Blurb har dessutom en bra funktion för att dra en bild över ett helt uppslag.

Lulu

Pärmarna på boken från Lulu kändes bra men pappret känns lite sladdrigt. Annars hamnar den här boken i testets mittenfåra. Den har en kall ton i bilderna och vissa bilder har svaga ränder.

Att göra boken

Boken redigeras direkt på webben. Till ditt val får du enkla mallsidor som du lätt kan använda dig av. Programmet är enkelt men därför blir du också begränsad. Tyvärr tillåter Lulu inte bilder över uppslag, utan du är låst till den förvalda designen. Vi hittade vi inte någon möjlighet att ta bort texten »My Photo Book« på insidan av pärmen.