Kamera & Bild testar

Test av Quantuum R+300 - studioblixt för under fyra tusen

Skulle du vilja ha en lätt, portabel fotostudio på ena axeln? Nästan så känns det med Quantuums portabla studioblixt R+300. Med prylar lätta nog att bära för en person begav vi oss ut för att testa hur mycket proffsljus man egentligen får för ett pris under fyra tusen kronor.

En studioblixt med batteripack, stativ, reflektor och softbox för ett pris som skiljer sig kraftigt från vad man är van vid – och dessutom lätt. För att känna på prylarnas kvalitet, bedöma ljuset från softboxen och få veta hur mycket kräm vi kunde pressa ur batteripacket, letade vi upp ett mörkt ställe utomhus att bygga upp en ministudio på.

Fixar man en egen ryggsäck för blixthuvudet är det inga som helst problem att bära på utrustningen själv, inklusive kameran. Framme på fotoplatsen gick uppriggningen fort och alla delar var enkla att både koppla och sätta ihop.

Efter mätning av ljusstyrka och justering för skuggor och placering började fotograferandet, i detta fall modellfotografering med endast en ljuskälla – det medföljande blixthuvudet med tillhörande lättviktsstativ och softbox – förutom omgivningens spridningsljus.

Klent stativ, bra ljus

Det lätta stativet blir det första som får oss att bryta i fotograferingen. Vinden tar snabbt tag i softboxen på 120 centimeter, som flera gånger är farligt nära att välta. För att motverka detta kan man sätta batteripacket under stativet som tyngd, men hur det går beror på vindstyrkan och hur högt man dragit upp softboxen.

Blixten på 300 watt laddas snabbt upp av batteripacket, som även har laddljud för att påvisa när man kan ta nästa bild. En första snabblick på bilderna visar ett jämnt, neutralt och bra resultat av softboxen. Batteripacket klarar också av att leverera tillräckligt med ström för att ge ett starkt ljus även när vi krämar på.

Efter totalt en timmes tid med upp- och hoppackning räknat, samt fotografering med olika ljusstyrkor och omplaceringar av både blixt och modell, har vi skjutit av ungefär 160 exponeringar på något över halva effekten. Efter detta meddelar batteripacket rött ljus och vill inte längre vara med.

Lätt att bära själv

Överlag känns utrustningens kvalitet riktigt bra för sitt billiga pris. Softboxens konstruktion kändes fullt tillräcklig för att hålla ett bra tag, och batteripacket som höll ut i 160 exponeringar får anses som bra för att vara så litet och lätt. Packet går även att ladda i bilen.

Stativet i lättmetall känns däremot rangligt, men hade ändå fungerat helt okej om det varit vindstilla. Kompletterar du med ett bättre stativ har du alla möjligheter att kunna använda den här blixten på ett enkelt och kreativt sätt.

I det här fallet är lättheten den viktigaste komponenten. Att kunna bära utrustningen på egen hand innebär ett ökat användningsområde och möjlighet att fota på platser som annars är svårtillgängliga. Är det precis vad du behöver kan den här blixten från Quantuum vara värd att testa.