Kamera & Bild testar

TEST: Filter mer än ett linsskydd

Ett UV-filter till objektivet är en självklarhet för många. Men det är inte fullt lika självklart vilket filter man ska välja. Billigt eller dyrt? Spelar det någon roll? Jodå, det gör det. Dyrare är bättre, visar vårt test.

Publicerad

För den traditionella fotografen med analog film har ett knippe filter länge haft en självklar plats i fotoväskan. Dess användningsområden har varit allt från att justera färgbalansen och tona ner en ljus himmel till

att skapa rena effekter. Men med digitalkamerans inbyggda vitbalansering och de möjligheter som finns med digital bildbehandling kan man undra om filtrens tid är förbi, eftersom det mesta är betydligt lättare att göra efteråt i datorn.

Vi säger nej, filtren har inte spelat ut sin roll. Fortfarande är det ibland både bättre och enklare att från början använda filter, och en del av filtrets egenskaper går inte att över huvud taget få i datorn.

UV-filter

– Du ska väl ha ett filter, som skydd mot repor och stötar till ditt nya

objektiv? Efter att ha bestämt sig för att köpa ett nytt objektiv kom-

mer den väntade frågan från säljaren bakom disken. Argument om skydd känns övertygande då ingen vill ha repor på sitt nya objektiv.

För allmänt skydd brukar ett uvfilter rekommenderas. Det är helt ofärgat och ger inga andra effekter än att blockera uv-strålar – bra för fotografen med film i kameran, men för den digitala fotografen av försumbar betydelse. Påverkar det då negativt på något annat sätt?

Ytterligare ett glas i vägen mellan bildsensorn och motivet borde väl innebära en viss kvalitetsförlust?

Här går faktiskt åsikterna isä. Vissa hävdar att det inte spelar någon som helst roll, medan andra påstår motsatsen och aldrig skulle tänka tanken att använda ett filter.

Bägge argumenten finns hos både fotografer och säljare.

Dyrt eller billigt då, hur pass stor är skillnaden? Inte helt oväntat brukar säljare mena att dyrare filter är bättre.

Gör det då någon skillnad vilket filter som väljs? Vi monterade filtren som skulle testas i tur och ordning på en av marknadens skarpaste objektiv. På de bilder vi tog såg vi i princip ingen skillnad på skärpan. De var lika skarpa som de bilder tagna utan filter. Du tappar alltså inget i skärpa med något av de testade filtren. När vi testade hur filtren hanterade motljus blev det däremot en hel del skillnad. Här märktes det att fler lager med antireflexbe-

handling verkligen gör nytta. Ju dyrare filtren är, desto bättre. Det filter som gav sämst resultat var Cokins fyrkantiga plastfilter som är helt utan antireflexbehandling. Ett fyrkantigt filter har man intesittande på kameran för skydd. Vi ville ändå undersöka hur den här typen av filter beter sig.

I den näst sämsta gruppen av filter hittar vi Hama och Scandinavian Photo. Båda dessa filter (förutom texten på kanten), askarna de kommer i och reflexerna de ger ser identiska ut. I samma grupp finns även Soligors standardfilter och Cokins runda. Även de ser identiska ut precis som askarna och de reflexer de ger. Hoyas hmc Super Heliopan sh-pmc och b w mrc är testets klart bästa, men även dyrast. Minst problem med reflexer var det när vi inte använde något filter alls.

Under gynnsamma förhållanden är skillnaden mellan olika filter försumbar, men när solen, lampor, fönster eller andra ljuskällor kommer med i bilden, spelar filtrets kvalitet roll. Smakar det så kostar det. Vilket som är bästa valet för dig beror på krav och plånbok. Ett bra objektiv är dock värt ett bra uv-filter.

Polfilter

Effekter som ett polarisationsfilter (ofta kallat polfilter) ger, går inte att fixa till i Photoshop eller annat efterbehandlingsprogram. Polfiltrets funktion är att eliminera reflexer från blanka ytor såsom glas eller vattenyta. Dessutom kan ett polfilter ge en mer djupblå himmel där vita moln framträder starkare.

Två olika typer av polfilter finns: linjära och cirkulära. De cirkulära är lite dyrare men betydligt vanligare, eftersom de linjära normalt sett inte fungerar med kamerans autofokus. Eftersom ett polfilter ”stjäl” 1,5–2 bländarsteg fungerar det inte så bra som standardfilter som alltid sitter på. Polfilter består av två hopmonterade linser. Den främre går att rotera, vilket gör det möjligt att påverka hur mycket och vilka reflexer som ska släckas ut.

Vi testade alla polfilter på samma sätt. Både klarblåa himlar och fönsterglas med reflexer fick agera motiv. Skillnaden filtren emellan var ytterst marginell och för normala behov fungerade alla testade filter lika bra.