https://www.kamerabild.se/advetorials/med-nya-d850-kan-du-fotografera-som-ett-proffs
545766
Sponsrat innehåll

Med nya D850 kan du fotografera som ett proffs

Totalbetyg

För många bröllopsfotografer kan de varierade ljusförhållandena vara en stor utmaning, och att ha rätt kamera och utrustning som klarar den ombytliga miljön är A och O. För proffsfotografen Frøydis Geithus är snabbhet, upplösning och ljuskänslighet några av de viktigaste egenskaperna hos en kamera, som ska klara många miljöer och kunna fånga snabba ögonblick under en hel arbetsdag.

TEXT: Nikon Nordic

 

Froydis Geithus har över 20 års erfarenhet som professionell fotograf och har vunnit flera utmärkelser för sina bilder, bland annat årets bröllopsfotograf. Frøydis arbetar alltid med två kameror, och använder idag Nikon D5 och D850. Att bära på två kameror kan bli tungt, särskilt då Frøydis oftast bär på dem i 10-12 timmar men med D850 blir det något lättare.

– Batterikapaciteten hos D850 gör att jag kan släppa batterigreppet, vilket gör att kameran känns väldigt lätt. Den väger ungefär 1 kg inklusive minneskort och batteri. Det är något jag verkligen uppskattar i och med att jag bär runt på mina kameror så pass mycket, säger Frøydis.

Hon fotograferar många bröllop som innehåller ett flertal moment som för en fotograf kan vara en utmaning, inte minst svåra ljusförhållanden och inslag under ceremonin där tystnaden behöver respekteras.

– Men jag älskar att D850 har funktionen tyst slutartidsläge. Det har jag verkligen väntat på, eftersom det ofta blir väldigt tyst under ceremonierna. En annan sak jag gillar är AF-systemet som fungerar underbart i mörkret och gör att jag kan fotografera under dåliga ljusförhållanden i mörka kyrkor eller under bröllopsvalsen i ett mörkt rum utan att det blir suddiga bilder, säger Frøydis Geithus.

Snabbhet, upplösning och ljuskänslighet är några av de främsta egenskaperna hos D850. D850 har 45,7 megapixel och dess ISO-egenskaper gör den till ett oumbärligt verktyg vid Frøydis fotograferingar där varierade ljussättningar och landskap ofta är ett genomgående tema.

– Jag kan använda en väldigt hög ISO utan att behöva oroa mig för bruset i bilderna och har kunnat gå upp till ISO6400 utan några problem. Ibland är ju bröllopsmiddagen flera timmar lång och då ändras ljuset vanligtvis väldigt mycket. På grund av de goda ISO-egenskaperna kan jag nu fotografera med alla siffror i naturligt ljus om jag vill.

För Frøydis som fotograferar mycket landskapsbilder är det viktigt med en kamera som är flexibel. En tilt-out-skärm och råfiler i tre olika storlekar är två egenskaper som Frøydis uppskattar när hon befinner sig i naturen.

– Det är väldigt praktiskt med en tilt-out-skärm, då jag ofta ligger rakt på min mage när jag tar bilder. De tre olika storlekarna på råfilerna gör även att jag kan maximera bildpunkterna på mina landskapsbilder och ställa in filstorleken till medium för exempelvis de ceremoniella bilderna, säger Frøydis.

 

TEXT: Nikon Nordic