https://www.kamerabild.se/artiklar/fem-fotograftyper
517572
Artiklar
Artikel

Fem fotograftyper

[{ msrc: 'https://www.kamerabild.se/sites/kamerabild.se/files/styles/article_image/public/imported/551345.jpg?itok=LO6fqzvF', src: 'https://www.kamerabild.se/sites/kamerabild.se/files/styles/article_image/public/imported/551345.jpg?itok=LO6fqzvF', osrc: 'https://www.kamerabild.se/sites/kamerabild.se/files/imported/551345.jpg', w: 1000, h: 528, title: ' ' },]

Totalbetyg

Det finns olika typer av fotografer. Antingen kopplade till en viss typ av motiv eller en viss typ av utrustning. Vilken falang man tillhör vet man nog oftast själv. Även om det kan vara lite jobbigt att erkänna. Med glimten i ögat listar vi här några av dessa fotograftyper.

 

Barnfotografen

Beroende på vilken ålder det är på modellerna behövs lite olika utrusning. Men något som alltid verkar gå hem är ett fast 50mm med bländare 1,4. Superkort skärpedjup som ligger på ögonen och låter övriga delar av barnet försvinna ut i suddighetens förlovade land. Om det även ska fotograferas under barnens vardag är det troligt att det sitter antingen en kitglugg eller ett objektiv med något bättre ljusstyrka på systemkamerahuset som troligen är en modell som är ett steg upp från instegsmodellen.

 

Smygfotografen

Diskretion är ordet som får smygfotografens mun att vattnas. Kamerorna ska vara små och tysta, ges möjligheten till en lång zoom i kombination med ett kompaktformat är smygfotarens lycka gjord. Smygfotaren kan ibland vara en gatufotograf som inte riktigt vågar gå så nära som han vill och gömmer sig därför på avstånd med längre brännvidder. Målsättning är att fånga ärliga ögonblick i vardagen.

 

Prylnörden

Det är osäkert om prylnördens fritidsintresse egentligen går ut på att fotografera och använda sin utrustning eller om det egentligen bara är införskaffandet och inläsandet av de olika tekniska specifikationerna som de påtänkta inköpen har som lockar prylnörden till foto. Kameran är givetvis fylld av den senaste tekniken, allt det »som proffsen använder«, objektiven har snabbast och exaktast möjliga autofokus och hans blixtar går att styra med både radiosignaler, infrarött och kabel. Bilderna har knappt några spår av brus, möjligen lite grann i den blå kanalen vid iso 51200. Skärpedjupet och ljussättningen är exakt som det ska vara. Skärpan ligger perfekt på….ja, spelar det någon roll vad den ligger på egentligen?

 

Turistfotografen

Turistfotografen vill ha så mycket som möjligt i ett paket. Ett smidigt systemkamerahus med en superzoom är således oftast dennes vapen. Bra batteritid är också något som underlättar längre resor där laddare kan vara en lyx. För turistfotografen ligger tjusningen i att fånga exotiska motiv som sedan presenteras för vänner och bekanta vid hemkomst.

 

Familjefotografen

Det är släktträff. Barnen springer i cirklar och skriker. Mitt i allt ståhej står familjefotografen och försöker samla alla i en trevlig uppställning för att föreviga ögonblicket. För att i nästa ögonblick ta en makrobild på tårtan som står mitt på kalasbordet. Mångsidighet är även hos familjefotografen en viktig funktion. En bra kompaktkamera med lång zoom och enkel hantering så att alla i familjen kan använda den brukar vara melodin.