https://www.kamerabild.se/artiklar/fem-tillbeh-r-f-r-filmaren
543243
Artiklar
Artikel

Fem tillbehör för filmaren

[{ msrc: 'https://www.kamerabild.se/sites/kamerabild.se/files/styles/article_image/public/field/image/1004497.jpg?itok=Rfc7Kfto', src: 'https://www.kamerabild.se/sites/kamerabild.se/files/styles/article_image/public/field/image/1004497.jpg?itok=Rfc7Kfto', osrc: 'https://www.kamerabild.se/sites/kamerabild.se/files/field/image/1004497.jpg', w: 1024, h: 768, title: ' ' },]

Totalbetyg

Det går givetvis att bara greppa din systemkamera, ratta in filmläget och trycka på avtryckaren. Men om du vill ha lite bättre kontroll och få ett lite bättre arbetsflöde, ja, då kanske det kan vara värt att skaffa några för ändamålet designade tillbehör.

Swedish Chameleon SC4 Large – ca 16500 kronor

Smakar det så kostar det. Svenska Swedish Chameleon är en av de främsta tillverkarna av axelstativ i branschen. SC4 klarar rejäla vikter långa tider utan att bli obekväm att bära, i alla fall om man får tro tillverkarna själva. Den har också en lång så kallad rod, som ger utrymme för många tillbehör. 

 

Manda LED CN-126 – ca 995 kronor

Ibland räcker inte ljuset till då kan det vara bra med en extra ljuskälla. Den här typen av led-paneler sätter man i blixtskon så att de ger ett ganska neutralt ljus rakt framifrån. Det går ju så klart att flytta dem, eftersom de är batteridrivna, om man vill ha ett mer intressant ljus. Nackdelen med dessa mindre lampor är så klart att deras räckvidd inte är så stor. Men vill man ha större får man betala lite mer.

Focus Maker Follow Focus – ca 700 kronor

När du väl börjar filma med din systemkamera, om den inte har en riktigt bra autofokus medan man filmar, så kommer du märka att det här med skärpan är inte det lättaste. Fokusringen känns ganska oprecis och klumpig när man filmar. Fokusåkningarna blir inte speciellt snygga och det är svårt att hitta rätt. Med en Followfocus är det betydligt lättare att hitta rätt och fokusglidningarna blir betydligt snyggare. Det här är en av de billigare varianterna, uppåt finns som vanligt inget tak prismässigt sett.

 

 

Benro Enbenstativ A49T – ca 700 kronor

Ett enbensstativ kan man använda till mycket, både stillbildsfotografering och filmning. Det är därför ett bra tillskott för alla fotografer. De går att använda helt utfällda för att ge stöd underifrån men ge rörlighet i sidled, de kan också användas ihopskjutna som ett enklare handstativ då det är lättare att hålla kameran stadigt om man inte behöver hålla den i handgreppet när man filmar. Enbensstativ finns i många olika längder och material.

 

 

Röde Videomikrofon Pro – ca 1800 kronor

Om du börjar filma lite mer kommer du kanske märka att den inbyggda mikrofonen inte är helt fantastisk. Den fungerar för att få med ljud, men vill du göra det lite snyggare så kan det vara värt att investera i en bättre mikrofon. 

Ämnen