https://www.kamerabild.se/artiklar/intervjuer/alexander-gustavsson-fotograferade-kaoset-i-kabul-alla-ville-darifran
548495
Intervjuer
sant
IntervjuPlus

Alexander Gustavsson fotograferade kaoset i Kabul: ”Alla ville därifrån”

Alexander Gustavsson arbetar som fotograf, filmare och soldat på Stridsfotoavdelningen, en enhet som arbetar med att dokumentera Försvarsmaktens arbete. När han i somras landade i Kabul tog det inte lång tid innan han förstod allvaret i situationen.

Totalbetyg

Genom sin lins och med vapen vid sin sida fotograferade Alexander Gustavsson den kaosartade evakueringen av Afghanistans huvudstad Kabul när talibanerna tog över.

Plötsligt förvandlas världen till ett kaos av explosioner, flygande bråte och livsfara.

– Då sparkar reptilhjärnan igång och den första tanken är ”Vad gör jag här? Det här är ett dåligt ställe att vara på.” Och man liksom snabbspolar igenom livet och funderar på varför man är där man är. Sen inser man att det här är ens uppgift och att jag har träning och erfarenhet för att hantera det här. Så när explosionerna tystnat bestämde jag och en kollega oss för att springa ut och börja dokumentera. Vi visste inte riktigt om faran var över, det skulle lika gärna kunna komma lika många granater till, men vi visste att om vi gick ut skulle vi kunna få unika bilder som ingen annan skulle ha en tanke på att ta. 

Den som berättar historien för mig är Alexander Gustavsson. Han arbetar som fotograf, filmare och soldat på Stridsfotoavdelningen, en enhet som arbetar med att dokumentera Försvarsmaktens arbete, både i fredstid i Sverige och på internationella insatser. Den ovanstående händelsen utspelade sig under ett uppdrag i Mali när den camp Alexander och hans kollegor var på blev utsatt för en granatattack.

 

Foto: Alexander Gustavsson
Alexander ska dels kunna fotografera och filma, men också delta i strid om så behövs.

 

Ville egentligen inte göra lumpen

Alexanders bildintresse började med att en kompis hade med sig en digitalkamera när de var ute och cyklade mountainbike. Alexander fascinerades av möjligheten att kunna frysa ett ögonblick. Han började fotografera allt mer och när andra tog sina sparpengar och köpte en moped köpte Alexander en systemkamera.

Han fotograferade mycket och efter en utställning på en ungdomsgård började han få fotouppdrag. Han gick en medieutbildning på gymnasiet och när det var dags att mönstra så var han egentligen inte så sugen på att göra värnplikt.

 

Foto: Alexander Gustavsson
Alexander och hans kollega åkte till Kabul utan speciellt mycket information om uppdraget och situationen.

 

Men när han berättade om sitt fotointresse informerades han om tidningen Värnpliktsnytt, dit han blev kallad till extra mönstring. Men eftersom den allmänna värnplikten lades ner försvann hans plats och istället hamnade han i ett pilotprojekt där han i stort sett fick en högskoleutbildning i kommunikation men inom försvaret, men också på journalistskolan Poppius.

Efter att ha haft kontakt med Stridsfotoavdelningen i ett drygt år efter sin avslutade utbildning fick han en fast tjänst där 2012 och har varit kvar sedan dess. Idag är han bildchef, utöver sina uppdrag som stridsfotograf.