Intervju

Earth Hour-vinnaren

För att uppmärksamma miljömanifestationen Earth Hour drog Kamera & Bild igång en fototävling. Uppdraget var att fotografera ett valfritt motiv före eller efter Earth Hour samt under tiden. Här presenterar vi Peter Rosén – fotografen bakom vinnarbilderna.

Publicerad

– Varje bild bestårav fem grundbilder som var och en är drygt 60 megabit stor, säger Reter Rosén, bildbehandlare och fotograf.

Varje delbild i sig består dessutom av ungefär fem exponeringar för att hela omfånget från det mörka till det ljusa skulle visas. Det tog några timmar att sätta ihop tävlingsbidragen och Peter Rosén använder inga program, utan gör allting manuellt.

Egentligen hade han inte tänkt delta i tävlingen eftersom han vis av tidigare erfarenheter vet att stockholmarna är rätt dåliga på att uppmärksamma Earth Hour. Men så hörde han att Globen skulle släckas ner och bestämde sig för att ta några bilder från takterassen på Kungsholmen. Visserligen är det ett rejält avstånd på ungefär fem kilometer mellan bostaden och Globen, men det är inget hinder när man som Peter är begeistrad i astrofotografering. Förutom en Canon EOS 5D Mark II och en EOS 40D med diverse objektiv använder Peter även en mängd olika teleskop. Favoriterna är dyra, men ger bilder av mycket hög kvalitet.

Peter Rosén vann en Think Tank Shapeshifter och boken Lightroom 3. Tvåa i tävlingen kom Jessica Jakobsson som får en Ricoh CX1 och boken Photoshop CS5. Trea blev Andreas Andersson som belönas med Samsung PL150 och boken Photoshop CS5. Fyra blev Mathias Storm som får en Canvasprint 70x100 cm från Gallerix samt boken Photoshop CS5. På femte plats kom Nohad Rappoun som får en Lastolite Ezybox Speed-Lite från Aifo och boken Photoshop CS5. Bokpriserna kommer från Pagina.

–  Jag har ingen egen webbplats utan lägger upp mina astrobilder på astronet.alderaan.nu, vilket är en stor portal mot alla möjliga media. Därigenom har jag fått förfrågningar om att visa mina bilder i vetenskapliga tidningar som till exempel New Scientist.

Även Nasa har kontaktat Peter och frågat om tillstånd att visa en av hans bilder på webbplatsens avdelning apod – Astronomy Picture of the Day. Där blev den också framröstad som den bästa bilden under hela januari.

–  Det är naturligtvis roligt. Men när jag började lägga upp mina bilder på webbplatsen visste jag faktiskt inte vilken genomslagskraft den hade.

Peters bilder är knivskarpa, och inte ens vid inzoomning ser man skymten av skönhetsfel som kromatisk aberration och distorsion.

Detaljrikedomen imponerar, även om effekten av en upplyst kontra en nedsläckt huvudstad inte gör det.

–  Väldigt få fönster släcktes under Earth Hour och man måste verkligen vilja se skillnaden. Därför satte jag ihop en gif som jag publicerade på http://astronet.se/phpBB3/viewtopic.php?t=4817, men inte ens då ser man några särskilda skillnader.

Peter var uppe på terrassen ungefär en timme innan Globen släcktes eftersom utrustningen är hyfsat otymplig att transportera. Bara stativet väger 25 kilo medan teleskopet mäter mer än en halvmeter.

Hängivenheten som gör att Peter investerade så mycket tid på Kamera    Bilds fototävling genomsyrar alla hans arbeten.

–  När jag startade eget företag bestämde jag mig för att alltid vara cool. En vän sa att frilansare ofta oroade sig för att de antingen hade för lite eller för mycket att göra. Men jag vill göra alla jobb så bra jag någonsin kan, och lägger ner tiden som krävs för att få ett bra resultat. Missar offerten åt något håll är det ju faktiskt bara mitt problem.