https://www.kamerabild.se/artiklar/intervjuer/elin-stahre-om-nyfoddfoto-jag-knockar-ut-dem-med-varme
548726
Intervjuer
sant
IntervjuPlus

Elin Stahre om nyföddfoto: ”Jag ’knockar’ ut dem med värme”

● BILDSPEL Elin Stahre är porträttfotograf med studio i Jönköping.

Totalbetyg

De är högst ett par, tre veckor gamla när foto­grafen Elin Stahre port­rätterar nyfödda. ”Då sover de fortfarande ganska djupt när de väl sover. Det är lätt att posera dem, så att de ligger fint och avslappnat”, säger Elin Stahre om en växande fotogenre i Sverige. I höstas vann hon SM i fotografi med ett nyfött tvillingpar, nu är hon i VM-final med samma bild.

Elin Stahre har synts en hel del i medierna på sistone. Expressen, Aftonbladet och TV4 är några som har uppmärksammat henne. Även P4 i Jönköping, där hon bor och har sin fotostudio.

– Det är lite speciellt. Men man ska inte lyssna på sig själv i radio efteråt, då inser man »oj, låter jag så där«, säger Elin och skrattar. 

– Men det är jättekul att de uppmärksammar det, tillägger hon.

Vad medierna har belyst är hennes framgångar i foto­tävlingar: SM i fotografi där hon vann Årets bild 2021 och nu har hon tagit sig till final i World Photographic Cup, foto-VM. 

Men att riksmedia rapporterar om sådant hör inte till vanligheterna. Det är något mer som ligger bakom – nämligen bilden Elin tävlar med. Bebisporträttet av ett sovande tvillingpar som bara är ett par veckor gamla. 

– Nyfödd-fotografering är ganska nytt i Sverige. Att se en så poserad bild i tidningen väcker nog lite uppmärksamhet, det är inget man är van att se. Du ser ofta de här knubbiga leende bebisarna eller ett-årsporträtten, som fortfarande är ganska klassiska. Men det är inte alla som vet att man kan få sin nyfödda bebis fotograferad, förklarar Elin.

Hon kan också konstatera att en viss vinkel har gått hem i media.

– Det som har spunnit på ganska bra är att familjen aldrig valde den här bilden som nu är en av världens tio bästa.

Någon vecka efter fotografering kom familjen tillbaka till Elins studio för att välja vilka bilder de ville köpa, och plockade bort den som nu är i VM med titeln »Du och jag brorsan«.

– Det här är ju den bästa bilden, tyckte jag. Men jag hade en som var snarlik, där de låg på samma sätt med armarna men båda bebisarna hade ansiktena inåt kameran. 

För en förälder är sådant viktigt, vilket framgår i Aftonbladets artikel där mamman Nour berättar varför de valde bort den speciella bilden: 

– Det är en magisk bild men vi tyckte att Hadis ansikte syntes lite mer än Mahdis och vi ville att det skulle vara rättvist.

 

Foto: Elin Stahre
Med bilden »Du och jag brorsan« vann Elin Stahre Årets bild 2021 när SM i fotografi avgjordes i höstas. Nu har hon med samma bild tagit sig till final i World Photographic Cup, foto-VM.

 

Jag frågar Elin om hennes kunder ofta väljer »fel« bilder. Hon skrattar och förklarar att hon redan innan bildvisning har tagit bort alla bilder som hon inte anser håller måttet.

– De har ungefär 30 bilder att välja mellan, och alla dessa tycker jag oftast är bra bilder. Sen är det inte alltid att de väljer de som jag tycker är allra bäst.

Från agronom till fotograf

Inte långt från strandpromenaden vid Vätterns södra ände ligger Elins studio. Hon öppnade här för ett och halvt år sedan, mitt under pandemin, men trots det har verksamheten gått bra. Veckan då vi gör intervjun har hon en lucka för mig måndag förmiddag, därefter är hon fullbokad i studion. Till de 109 kvadratmetrarna kommer bland annat gravida och föräldrar med sina barn, för att bli porträtterade.