https://www.kamerabild.se/artiklar/intervjuer/ema-persson-du-maste-kunna-skoja-och-skratta-med-brudparet
548854
Intervjuer
sant
IntervjuPlus

Ema Persson: ”Du måste kunna skoja och skratta med brudparet”

● BILDSPEL 2010 bestämde sig Ema Persson för att bli bröllopsfotograf. Nu tolv år senare har hon fotograferat över hundra bröllop.

Totalbetyg

På det första bröllopet ösregnade det och fotograf Ema Persson var supernervös. För att få in en fot hade hon tackat ja. ”Det var tur att jag inte visste vad som förväntades av mig. Hade jag vetat det hade jag nog inte vågat tacka ja den där första gången”, säger Ema som i dag har ett hundratal bröllop bakom sig och vet vad som krävs. Den kunskapen delar hon med sig av i sin nya bok ”En bröllopsfotografs hemligheter”.

Allt började i duschen. Det sägs att man får bra idéer medan vattnet strilar över en, och så var det för Ema Persson.

– Det var som en blixt från en klarblå himmel: »jag borde fota bröllop«. Människors största dag i livet. Man levererar bilder och folk är superglada för dem. »Vilket roligt jobb« tänkte jag och skyndade mig att duscha klart för att ringa en kompis och säga »vi borde bli bröllopsfotografer, du filmar och jag fotar«. Det var så det började, berättar Ema. 

Idén kom till henne 2010 och nu tolv år senare har hon fotograferat över hundra bröllop och är aktuell med boken »En bröllopsfotografs hemligheter«. I den delar hon med sig av alla tips hon samlat på sig under åren. Det är en bok hon önskar hade funnits när hon själv var ny i branschen, för det var inte helt enkelt till en början. Inte minst var det en utmaning att få ett första uppdrag.

– Hur kommer man in och fotar bröllop när man aldrig har gjort det tidigare? frågar sig Ema och berättar vidare:

– Jag var så pass ung att jag inte kände folk som skulle gifta sig. Jag hade ingen möjlighet att »öva« på vänners bröllop. Så när jag väl fick en förfrågan 2012 om jag fotar bröllop, svarade jag ja. Det sa jag bara för att få det här första bröllopsjobbet, för att få in en fot. Jag utgav mig för att vara bröllopsfotograf fast jag egentligen inte var det. 

I dag skrattar hon åt det något våghalsiga beslutet.

– Det var tur att jag inte visste vad som förväntades av mig, hur komplext det är att fota ett bröllop. Hade jag vetat det hade jag nog inte vågat tacka ja den där första gången. Det var min okunskap som gjorde att jag körde på.

 

Var du inte nervös?

– Jo, jag var supernervös minns jag – och så ösregnade det. På nästan alla bröllop jag har fotat har det varit fint väder, men på just det första så ösregnade det.

 

Hur löste du det?

– Jag körde med två bärbara blixtar som jag hade synkat ihop, och så tog jag många bilder inomhus. Brudparet fick även stå i dörrkarmen där jag fotograferade dem ganska nära för att det skulle se ut som att de var utomhus, med träd i bakgrunden. I dag hade jag inte gjort så, utan jag hade gått ut på terrassen med paraply och tagit bilder. Det går att få jättefina bilder trots att det regnar. 

 

Foto: Ema Persson
En av de större utmaningarna för en bröllopsfotograf är tidspressen. »Det gäller att hela tiden vara alert och skanna av så att du inte missar något«, säger Ema.

 

Även om vädret utmanade behöll Ema lugnet under hela dagen. Det är hennes styrka menar hon, att framstå som lugn och kontrollerad trots att hennes inre signalerar något helt annat.

– Jag kunde ändå få brudparet att känna sig avslappnade och de trodde säkert att »det här är ett proffs som vet vad hon håller på med«. Det gjorde jag ju inte riktigt, men de blev jättenöjda med bilderna och efter det hade jag bröllopsbilder att lägga upp. Då kom nästa förfrågan – och nästa.

Ema hade fått in foten.

 

Foto: Ema Persson

 

»Får inte missa något«

2012 startade Ema sitt företag Photema. Då hade hon sedan barnsben fotograferat, till en början mest rörligt. Redan som sexåring fick hon en videokamera av sin pappa. 

– Jag var så fascinerad av att det jag filmade hamnade på tv:n. Jag sprang runt med den där kameran hela min barndom. Jag hade den i skolan på fredagarna när det var roliga timmen, jag hade den på kalas och så gjorde jag filmer med mina syskon, vänner och kusiner. Alla i min närhet fick vänja sig vid att alltid bli filmade.

Att börja jobba med tv var till en början hennes mål och hon gick en utbildning inom tv-produktion. Men när hon startade eget valde hon istället att satsa på stillbild.

– Det kändes enklare att börja med, då man inte behöver lika mycket teknik som när man producerar rörligt, förklarar Ema som i dag även filmar emellanåt. 

 

Foto: Ema Persson
Ema Persson är aktuell med boken »En bröllopsfotografs hemligheter«.

 

En av de större utmaningarna för en bröllopsfotograf är tidspressen. Ema får inte fastna för länge i någon detalj, då kanske hon missar något annat. 

– Det är väldigt snabba puckar. Du har bara en chans att fånga ögonblicket när mannen ser sin brud för första gången. Du har bara en chans när de sätter ringen på fingret under ceremonin, bara en chans att fånga den första ­pussen. Det gäller att hela tiden vara alert och skanna av så att du inte missar något.