https://www.kamerabild.se/artiklar/intervjuer/fran-morker-till-ljus-med-jonas-classon
546926
Intervjuer
sant
IntervjuPlus

Från mörker till ljus – med Jonas Classon

Totalbetyg

Med avstamp i sjukhussalarnas kala dysterhet har Jonas Classon kämpat sig till att bli en av Sveriges främsta fågelfotografer. Följ med på hans resa från mörker till ljus via fåglar och fotografering.

På samma sätt som de där utflykterna var ljuspunkterna i mörkret i vård­salen lät jag fåglarna bli ljuspunkterna i annars mörka bilder, säger Jonas Classon när han berättar om ett av sina fotoprojekt där han använda sitt fotograferande för att kreativt bearbeta en lång sjukdomsperiod. 

Men för att förstå helheten behöver vi kanske börja från början. 

Jonas Classon började fotografera under fisketurer när han var yngre. Han var ofta ute med båt och upplevde många vackra vyer, morgondimma och vackert kvällsljus. För att fånga det han såg lånade han med sig sin systers systemkamera. Han började blogga på en av nordens största fiskebloggar och producerade också reportage till en del tidningar. Det här var alltså innan han ens fyllt 15. Men för nio år sedan tog det stopp för Jonas. Han blev svårt sjuk och fick tillbringa den större delen av tre år på sjukhus. 

 

Foto: Jonas Classon
Kungsfiskare är snabba och kräver korta slutartider. Jonas har utvecklat en teknik för att snabbt kunna justera sin exponering.

 

– De första två åren bodde jag i princip på sjukhuset och året efter var jag ofta där för efterkontroller och tester. Skolan hade en representant på sjukhuset som var sjukhuslärare, han var en gammal ornitolog. När jag började bli tillräckligt frisk tog han med mig ut på fågelskådning och fotografering. Det ledde till att i takt med att jag tillfrisknade växte mitt fågelintresse fram. Jag kände också att foto var det jag ville göra och satsa på. Att vara sjuk hade gett mig insikten att livet är ganska skört och jag ville hålla på med det jag verkligen brann för, berättar Jonas. 

Som plusmedlem får du

  • Omedelbar & obegränsad tillgång till denna och alla artiklar
  • Fördjupande reportage, fotoskolor, guider & mycket mer
  • Inbjudningar till VIP-event
  • Exklusiva erbjudanden från våra samarbetspartners

Systembyte på gång september 2023

För tillfället går det inte att köpa plusmedlemsskap. Vi planerar att vara igång igen inom kort.

167315513313063_2820773527967235