https://www.kamerabild.se/artiklar/intervjuer/galleri-tidl-s-k-nsla-f-r-mat
348990
Intervjuer
Intervju

Galleri: Tidlös känsla för mat

[{ msrc: 'https://www.kamerabild.se/sites/kamerabild.se/files/styles/article_image/public/imported/553516.jpg?itok=d0NzXMOu', src: 'https://www.kamerabild.se/sites/kamerabild.se/files/styles/article_image/public/imported/553516.jpg?itok=d0NzXMOu', osrc: 'https://www.kamerabild.se/sites/kamerabild.se/files/imported/553516.jpg', w: 470, h: 313, title: ' ' },]

Totalbetyg

I den trendintensiva matfotobranschen har det sedan slutet av 60-talet funnits en normal vid namn Björn Lindberg – alltid i ropet och alltid lika ointresserad av att följa trender. Hans bilder blir många gånger tidlösa, som till exempel »Taste of black« som fortfarande håller, trots 14 år på nacken.
  • Publicerad 10 år 10 månader
    2010-06-26 07:39

Drygt 60 bokutgivningar har fotografen Björn Lindberg jobbat sig igenom. Han har arbetat med de allra bästa människorna inom matskrået; Tore Wretman är bara ett exempel. Under sina år som matfotograf har Björn kunnat följa matens och matfotografins utveckling – från 60-talet när matfotograferna började få mer självständighet, via matboomen 1980 och haussen i början av 90-talet då fler fotografer upptäckte maten som specialistområde.

I dag arbetar han mest med bilder till böcker och även om Björn har 40 år inom matsfären på nacken har han aldrig upplevt att han stått och gjort samma grej gång på gång.

– Jobbet har aldrig varit monotont, säger han. Det har alltid varit läge för innovation och aldrig känts som att jag har varit i en återvänds-gränd. Det fantastiska med maten är att den är så inspirerande i sig.

Hans filosofi har varit att arbeta otrendigt.

– Undermedvetet har jag nog avfjärmat mig. Att vara trendig kände jag var otrendigt.

Och genom att inte följa trenderna slaviskt, en på sätt och vis omöjlig uppgift inom ett område som matfotografi där en trend är ute innan den ens kommit, har han varit trendig under hela sin karriär. Han har aldrig gått sysslolös. Mycket tack vare de vägar karriären ledde in honom på.