https://www.kamerabild.se/artiklar/intervjuer/hakan-ronnblad-en-lyx-att-fa-komma-manniskor-inpa-livet
548382
Intervjuer
sant
IntervjuPlus

Håkan Rönnblad: ”En lyx att få komma människor inpå livet”

● BILDSPEL I en kollektivtaxi på väg genom centrala Havanna. Populärt kallad »Almendron« på grund av de gamla bilarnas likhet med en mandel (almendra på spanska).

Totalbetyg

Språket är nyckeln. För Håkan Rönnblad har kunskaperna i spanska öppnat många dörrar i hans fotograferande. ”Bland mina bilder ser du sådana där personerna nästan har glömt bort att jag är där. Det finns ett förtroende”, säger Håkan som har ägnat en stor del av sitt liv åt resor i Latinamerika. Nu är han aktuell med en ny bok om Kuba.

– Det är maffigt. Från Andernas toppar, jättefloden Amazonas till torraste öknar eller evig snö. Där finns allt, säger Håkan Rönnblad när jag frågar honom om vad som fascinerar med Latinamerika.

Han nämner även trevliga män­niskor som något som förenar länderna i regionen. Men samtidigt finns det mycket som skiljer dem åt.

– Man kan prata länge om variationerna mellan de olika länderna och deras olika karaktärer. Vad de har gemensamt är språket, förutom Brasilien där de pratar portugisiska och sen finns det regioner med ursprungsspråk. I övrigt är det spanskan  som gäller från Mexiko i norr till Patagonien i syd.