https://www.kamerabild.se/artiklar/intervjuer/johan-otterdahl-edfeldt-jag-ar-sa-hooked-att-det-nastan-ar-jobbigt
548587
Intervjuer
sant
IntervjuPlus

Johan Otterdahl Edfeldt: ”Jag är så ’hooked’ att det nästan är jobbigt”

● BILDSPEL Sedan fyra år tillbaka har Johan Otterdahl Edfeldt bestämt sig för att gå »all in« för foto. Men han är också surfare, musiker, skejtare och dansare.

Totalbetyg

Surfing, musik och fotografering. Johan Otterdahl Edfeldt har en bred palett av intressen, där han har tagit sig långt inom varje område. Inte minst foto där han nu kan titulera sig Årets fotograf i Kamera & Bilds tävling Grand Prix. ”Det känns fantastiskt”, säger han om utmärkelsen han vinner efter att ha ställt upp i tävlingen för första gången.

– Fotograferingen har verkligen räddat mig, säger Johan Otterdahl Edfeldt från bostaden i Lerum, en kvart från Göteborg.

I vårt videomöte skymtar jag bakom soffan en hylla med kameraprylar och väggen pryds av skivomslag i lp-format, såsom ett från Nirvana. Johan ägnar sig åt både foto och musik – bland annat. För uttrycket »många strängar på sin lyra« passar mer än väl in på Johan som dessutom surfar, åker skateboard och dansar. Dessutom gör han det på en professionell nivå där surfingen tidigare tagit honom till landslaget, dansen till musikaluppsättningar på de stora scenerna i Sverige och musicerandet till ett turnerande på flera platser i världen. Det sistnämnda framför allt under namnet Jonah Lake, där han spelar akustisk reggae.

– Surfing har varit det absolut viktigaste. Eller ja… kärlek först och främst, sen surfing, musik och foto – i den rangordningen. Men jag älskar allt hur mycket som helst, säger Johan som växte upp i Sveriges surfmetropol Varberg. 

Flyttade till Lerum gjorde han för kärleken till sin fru, som han träffade via surfingen. Att de båda är hemma i Sverige denna vinter hör till ovanligheterna.

– Jag har haft min första hela svenska vinter på 21 år. Jag är inte van att bo i Sverige på vinterhalvåret. I tio år bodde jag i Spanien och sedan 2011 har vi bland annat varit sju säsonger på Nya Zeeland, berättar Johan.

Det är också därför han säger att »fotograferingen har räddat mig«. Så här i pandemitider har jakten på den perfekta vågen fått vänta, i alla fall utomlands, och något turnerande har inte heller varit aktuellt på ett tag. Det är nästan så att rangordningen i hans liv har förändrats.

Som plusmedlem får du

  • Omedelbar & obegränsad tillgång till denna och alla artiklar
  • Fördjupande reportage, fotoskolor, guider & mycket mer
  • Inbjudningar till VIP-event
  • Exklusiva erbjudanden från våra samarbetspartners

Systembyte på gång september 2023

För tillfället går det inte att köpa plusmedlemsskap. Vi planerar att vara igång igen inom kort.