https://www.kamerabild.se/artiklar/intervjuer/lambis-stratoudakis-avv-pnande-modefetisch
387564
Intervjuer
Intervju

Lambis Stratoudakis: Avväpnande modefetisch

● BILDSPEL Lambis om sitt polaroidprojekt: "Jag tänkte kombinera klädseln med avvikande detaljer...

Totalbetyg

Från arkitektur i Grekland och Tyskland, till Sverige, multimedia och fotografi. Från digital systemkamera till analog. Fotograf Lambis Stratoudakis är inte rädd för att lämna det gamla och välkända bakom sig.
  • Publicerad 8 år 3 månader
    2011-03-07 10:09

Foto: Lambis Stratoudakis

– Marika, håret måste hänga ihop på den vänstra sidan, ropar Lambis Stratoudakis utanför studion.

Vi befinner oss i en källarlokal i Nacka, i studion som ägs av Lambis goda vän och fotograf Peppe Ericsson. Modellen Olivia Matatko har på sig en av flera spektakulära klänningar skapade av mode-designern Kim Hagelind. Hon står tålmodigt mitt på golvet medan makeup-artisten Marika Sernfält fixar till frisyren och Kim rättar till klänningen. Flera cigaretter har gått upp i rök under kvällen och efterlämnat vitt dis i lokalen. På ett bord står ett glas rödvin. Stämningen påminner om en rockklubb någon gång efter midnatt. Minus musiken, för här är det bara skratt, instruktioner och ljus som studsar mellan väggarna.

Lambis som kört upp till Stockholm från Malmö har ett tajt schema. I kväll fotar han ett jobb till Nexgen magazine. Ett urval plagg från Kim Hagelinds höst- och vinterkollektion 2010 och 2011 ska visas i tidningen som lanseras i april.

Lördag och söndag ska Lambis fota till ett privat fotoprojekt, något han ursprungligen avsatte hela helgen för. Men när chefredaktören Henrik Bengtsson hörde att Lambis var på väg till Stockholm passade han på att leja ut jobbet, och Lambis fick flytta runt i kalendern.

–  Olivia, sträck ännu mer på halsen. Ännu mer!

Lambis tar några bilder i raskt tempo och ropar till Kim som står längre in i studion:

–  Kim! Feedback!

–  Allt ser bra ut. Ansiktet är perfekt, men Olivia, tänk på att dra axlarna ännu mera bakåt.

–  Olivia, ta ett djupt andetag och se stolt ut, säger Lambis.

Klick.

–  Där har vi bilden, säger Kim medan han studerar bildskärmen.

Foto: Amy Lagerman

Foto: Lambis Stratoudakis

Foto: Lambis Stratoudakis

Foto: Lambis Stratoudakis

 

Undervattensfotograf

Lambis är förmodligen mest känd för sina vackra sjöjungfrubilder, fotografier av svävande modeller insvepta i böljande tygstycken plåtade i en bassäng. Som fridykare och uppvuxen på Kreta är Lambis nästan lika hemtam under ytan som ovanför. Därför är det kanske inte förvånande att han på nytt söker sig ner i vattnet. Eller har planer på att göra det, om Polaroidfilmen han väntar på någonsin sätts i produktion. De som fyller hans kylskåp är inte tillräckligt ljusstarka.

–  Jag har varit i kontakt med The Impossible Project om film till en Polaroid SX-70 med UV-hus. I dagsläget har de ingen film som är bra att använda under vattnet. Men självklart hoppas jag att det blir möjligt i framtiden.

 

Krispiga detaljer

Klänningen krånglas av med gemensamma krafter. Olivia står obekymrat kvar mitt på golvet utan kläder tills Marika och Kim plockat fram en grå klänning som de trär på henne. Kreationen är handsydd av ett tyg i polyester som Kim köpte i New York. Det finns bara i ett enda exemplar. Det svarta, och lika unika, invecklade plagget hängs över en stolsrygg.

–  Vi behöver en ny frisyr. Vad sägs om att vi går tillbaka till den vi började med, den där med mittbena, frågar Kim.

Marika tuperar håret och låter det svalla ner över Olivias ena axel. Kim hjälper till när håret vägrar lägga sig. Han är 23 år men har redan praktiserat hos både J. Lindberg och Rickard Lindqvist. 2010 blev Kim nominerad till Rookie of The Year Award av Moderådet. Att han är driven och mycket ambitiös visar han både genom sitt cv, sina kläder och under fotograferingen. Han är med och detaljstyr allt från smink till hår till Olivias poser. Lika engagerad är Marika med håret och sminket och Lambis med bilderna. Ett engagerat samarbete är en förutsättning för ett lyckat resultat.

Med huset Phase One 645DF och bakstycket Phase One P65 samt en 85mm i handen kryper Lambis ihop på golvet i korridoren utanför studion. Han tar ett fåtal bilder, funderar, ger Olivia nya direktiv, stämmer av med Kim och tar fler bilder. Fashion handlar inte bara om att fånga ett plagg på bild. Det handlar ännu mer om vilken känsla som fotografierna ska förmedla. Symmetrin måste sitta lika självklart som modellens utstrålning.

–  Hmm. Det ser inte så bra ut när Olivia håller händerna bakom ryggen, anmärker Kim när han tittar på skärmen efter de första exponeringarna.

–  Fast det är bra med benen i profil för då syns skorna så där som du vill ha dem, säger Marika till honom.

–  Kom ihåg att du ska lyfta på armarna – utan att höja på axlarna. Som om du ska göra en piruett, säger Lambis.

–  Nja … Vi måste testa något annat Lambis, säger Kim. Vi gör det där rakt framifrån, men luta dig kanske lite framåt Olivia.

–  Bra! Sträck på halsen!

–  Fläta samman armarna, utan att sänka axlarna. Fint, och vrid nu händerna inåt och fläta ihop fingrarna. Så här.

Några bilder senare lägger Lambis ifrån sig kameran medan Marika bättrar på sminket och frisyren framför den vita bakgrunden. Lambis passar på att ta en cigarett. Gruppen började jobba strax efter klockan 17 och tempot är intensivt hela tiden.

Inne i studion står Oliva fortfarande beredd att lysas upp av tre Profoto d4-blixtar genom två softboxar och ett silverklätt paraply. Eftersom bilderna har specifika användningsområden optimerar Lambis dem så mycket som möjligt redan från början.

–  Vi vill ha en krispigare känsla i bilderna, vilket vi får med hjälp av silvret. Genom att rikta två paraplyn mot bakgrunden blir den vagt överexponerad, och så ligger en mindre softbox på golvet för att lätta upp skorna. Och så kör vi trådlöst in bilderna i datorn för att alla ska kunna se resultatet direkt.

Klänning av Kim Hagelind. En av flera bilder fotograferade till nystartade Nexgen Magazine. Foto: Lambis Stratoudakis

Foto: Amy Lagerman

 

Erotik, goth och pin up

På ett bord strax utanför studion ligger Lambis samling Polaroidkameror. Intresset väcktes för ungefär ett år sedan och sedan dess har Lambis samlat på sig Polaroidkameror och film från Ebay, Tradera och andra fotografer. Överlag fotograferar han mestadels med film i dagsläget och har faktiskt sålt de flesta av sina digitala systemkameror.

Att han befinner sig i Stockholm beror på det privata fotoprojektet han jobbar med sedan en tid tillbaka. Polaroid-projektet. Han har bokat tid med modellen ElegyEllem från agenturen The Core och tillsammans ska de experimentera sig fram till bilder som är fix och färdiga att ingå i Lambis samling. Förmodligen kommer de så småningom att visas som en utställning, men ingenting är riktigt bestämt. Redan nu har han vilda idéer om vad han skulle kunna åstadkomma med hjälp av svart lera, men vet egentligen inget mer än att ElegyEllem kommer att vara iförd latex.

–  Jag tänkte kombinera klädseln med avvikande detaljer och ta porträttbilder. Tanken är att dokumentera erotik, goth och pin up i en och samma bild. Eventuellt använder jag en svart lera som jag fått av Marika. Idéer har jag gott om, det blir ganska kaotiskt när jag plåtar.

Lambis kamerasamling. Foto: Amy Lagerman

Under åren har Lambis jobbat upp en brett kontaktnät av stylister, makeup-artister och modeller som han gillar att jobba med. Han har förtroende för dem och vise versa. Några har han kommit i kontakt med själv, andra har han blivit tipsad om. Nätverket möjliggör att rätt personer hamnar på rätt jobb, som med den nuvarande modellen.