https://www.kamerabild.se/artiklar/intervjuer/livat-under-ytan-med-undervattensfotograf
42176
Intervjuer
Intervju

Livat under ytan med undervattensfotograf

[{ msrc: 'https://www.kamerabild.se/sites/kamerabild.se/files/styles/article_image/public/imported/552727.jpg?itok=6pmh4R6t', src: 'https://www.kamerabild.se/sites/kamerabild.se/files/styles/article_image/public/imported/552727.jpg?itok=6pmh4R6t', osrc: 'https://www.kamerabild.se/sites/kamerabild.se/files/imported/552727.jpg', w: 470, h: 310, title: ' ' },]

Totalbetyg

- Det här är min fjärde bebis, säger undervattensfotografen Magnus Lundgren och visar upp den tunga rymdraketliknande kamerautrustningen. Jag vill inte rangordna barnen på något sätt, men den här måste man vara rädd om. Också.
  • Publicerad 12 år 1 vecka
    2010-01-20 12:00

När Magnus håller en inspirationsföreläsning på dykcentret Fantasea i Stockholm är tempot rappt och humorn pricksäker. I händerna håller han uv-huset för Nikon D300. Mitt fram på huset sitter en överdimensionerad glaskupol fästad och från sidorna spretar svarta metallarmar ut, avsedda att hålla ett par externa blixtar.

- Största steget du tar inom undervattensfotografering är när du tillför extra ljus, säger han. Blixen slår på extremt kort tid och fryser motivet, och så får du med de vackra och naturliga färgerna.

Vill visa världen under ytan

Att dyka är visuellt. Redan första gången Magnus åkte på dykresa till Röda havet tyckte han att det var självklart att ta med sig en kamera ner under ytan. Mannen som hyrde ut utrustningen inspirerade Magnus att fortsätta och redan under nästa dykresa köpte han sin första uv-kamera med tillbehör. Väl tillbaka i Sverige igen, skrev han sitt första reportage och sålde det till tidningen Dyk. Sedan dess har han plåtat under vattnet. Magnus beskriver sin tid som uv-fotograf i tre perioder: Nikonos-tiden, systemkamera-tiden och den nuvarande digitala tiden. Nikonos-tiden var roligast.

- Det var min utvecklingsfas där jag fick lära mig mer om havet, upptäcka nya miljöer, utmana mig själv, våga göra nya grejer och där jag lärde mig fotografera. I?dag kör han helt digitalt och minns övergången från den analoga sparsamheten.

- Jag tänkte "det är gratis - nu jävlar ska jag fota!". Sedan upptäckte jag att det tar tid att gå igenom alla bilderna och det var inte alls lika kul. Nu tar jag färre bilder än jag gjorde under den analoga tiden och vet direkt när bilden är klar.

Drivkrafterna i arbetet är viljan att göra ett personligt avtryck i fotografierna, ha kul och - viktigast av allt - få mycket tid i vattnet. Och att berätta om undervattensvärlden för dem som ännu inte upptäckt den.

- Havet är en misshandlad miljö och jag hoppas kunna visualisera vårt magnifika naturarv. I bästa fall också ge miljön under ytan en större värdegrund.