https://www.kamerabild.se/artiklar/intervjuer/malin-hanning-jag-alskar-kanslan-av-att-det-ar-sa-avlagset
549855
Intervjuer
sant
IntervjuPlus

Malin Hanning: ”Jag älskar känslan av att det är så avlägset”

● BILDSPEL En isbjörnsmamma och hennes unge äter en säl framför glaciären Nordenskiöldbreen, på Svalbard.

Totalbetyg

Fotografen Malin Hanning hittar sina motiv i allt från Svalbard till den svenska skogen. Oavsett var hon fotograferar är det ett intresse för naturen och dess invånare som driver hennes bildskapande.

Även om fotograferandet funnits med sedan hon gick i gymnasiet var det en resa till det karga Svalbard som gav henne en tändning och gjorde att hon riktade in sig mot naturfotografering. 

– Innan min första Svalbardresa fotade jag lite allt möjligt, porträtt och vardagsbilder, berättar Malin Hanning. 

Nu har hon varit tillbaka på Svalbard flera gånger och har även gjort resor till Antarktis.

– Jag älskar känslan av att det är så avlägset och utlämnande. Man kommer bort från den här bubblan som man lever i när man är hemma. Det är som att resa tillbaka i tiden, man kommer nära naturen och den blir mer påtaglig på ett sätt. Sen är det väldigt vackert där också, säger hon. 

Att hon reste till Svalbard första gången var lite av en slump, en vän till familjen frågade om hon ville följa med på en resa och hon tackade ja. Väl där tändes en gnista. 

– Jag fick en större förståelse för naturens betydelse och behovet av att bevara den. 

 

Foto: Malin Hanning
Två kungspingviner visar sin kärlek till varandra i Gold Harbour, Sydgeorgien.

 

Göra mer än ”fina bilder”

Fotointresset väcktes på allvar när hon gick på gymnasiet, på en mediautbildning med grafisk kommunikation. Hon tillbringade en del tid i mörkrummet och framkallade film och bilder. Men fotointresset har åkt en berg- och dalbana under åren, ibland låg kameran undanlagd flera år i sträck. Men efter den första resan till Svalbard har den inte lagts på hyllan flera gånger, även om Malin funderat över hur hon vill fotografera och vad hon vill göra med sina bilder. 

 

Foto: Malin Hanning
En rävvalp med ett rådjursben i munnen.

 

Hittills har Malin mestadels fotograferat vad hon kallar för »fina bilder«. Alltså välkomponerade bilder på djur i sina miljöer där inget kanske problematiseras eller skapar några tveksamheter. Istället har hon pratat om sina bilder i olika sammanhang och berättat om djuren på bilderna och deras miljöer. Men hon har funderat mer på att börja fotografera mer dokumentärt och kanske försöka påverka mer direkt med bilder. Hon vill påverka och arbeta för att få människor att förstå värdet och vikten av att bevara de känsliga miljöer och djur vi har och att öka människors medvetande om vad som kan gå förlorat om vi inte tar hand om vår fina planet.

Som plusmedlem får du

  • Omedelbar & obegränsad tillgång till denna och alla artiklar
  • Fördjupande reportage, fotoskolor, guider & mycket mer
  • Inbjudningar till VIP-event
  • Exklusiva erbjudanden från våra samarbetspartners

Systembyte på gång september 2023

För tillfället går det inte att köpa plusmedlemsskap. Vi planerar att vara igång igen inom kort.