https://www.kamerabild.se/artiklar/intervjuer/med-kosmos-i-siktet
544926
Intervjuer
sant
IntervjuPlus

Tobias Andersson – med kosmos i siktet

● BILDSPEL Hästhuvud-nebulosan. Bilden är tagen med Celestron 9.25” SCT, Atik 383L, 2 timmar exponering med H-alpha filter.

Totalbetyg

En omättlig upptäckarlust och viljan att alltid lära sig nya saker är två viktiga ingredienser i astrofotografen Tobias Anderssons fotografering. – Jag har alltid varit teknikintresserad, i synnerhet när det gäller rymd och vetenskap, så när jag för tre år sedan köpte ett teleskop så var det en gammal pojkdröm som gick i uppfyllelse.

Del I

Kaffe, thermos, bord, bärbar dator, lådor, case, teleskop, kameror och en massa kabel ... ja, det är ungefär vad man skulle stöta på om man åker ut i skogen eller mot mörkret för att träffa Tobias Andersson. Som självlärd astrofotograf har han samlat på sig tips efter tips på egen hand, och ett av de absolut viktigaste är att ha tid. För det går nämligen inte snabbt att fånga himlakroppar på bild.

– Men med det lugnet som man känner när man är helt ensam ute i natten, helt ensam med alla stjärnor där uppe, så förstår man hur liten man är och det ger mig en meditativ känsla. Och det är ändå rätt rofyllt, även om det också kan vara läskigt. Så efter ett tag kan det vara skönt att ta upp sin telefon för att komma tillbaka tillverkligheten, säger Tobias.

 

Här ser vi Tobias och hans Celestron 9.25” SCT, med Sky Watchers NEQ6 Pro montering, på en Nikon D4. Det blir mycket prylar att ta med ut, så det gäller att börja montera sakerna tidigt innan det blir för mörkt – samtidigt som det är mörkret som gör att bilderna blir bra exponerade.

 

Astrofotografering skiljer sig däremot rätt mycket mot vad Tobias tidigare gjort inom just foto. Från att som barn ha följt med sin morbror, som är fotograf, på hans uppdrag, kände Tobias att foto var något som skulle passa honom. 

– Intresset växte sig allt starkare och under gymnasietiden jobbade jag som assistent, och det var kul att få lära sig så mycket. Tiden gick, och jag började plugga till fotograf i Göteborg under två års tid.

2006 hamnade Tobias på Helsingborgs Dagblad som pressfotograf, precis  det som han tidigare ville arbeta som. De två senaste åren har han varit på Sydsvenskan och mestadels hållit på med reportagefotografering. Men för tre år sedan började han fundera kring andra saker än klassisk pressfotografering. Samtidigt händer det också mycket i branschen där fotografernas roll blir allt mindre, och allt fler fotografer får sluta.

dela inte