https://www.kamerabild.se/artiklar/intervjuer/n-r-fantasin-f-r-fl-da
381771
Intervjuer
Intervju

När fantasin får flöda

Totalbetyg

Filip Larsson är en 17-årig bildmanipulerande kille med driv. Kamera & Bild fick ett brev från honom där han skrev »Jag skulle gärna vilja visa upp några av mina bilder i er tidning. Och visa att man faktiskt kan göra vad som helst med sina bilder!« Vi ringde upp för ett samtal.
  • Publicerad 8 år 5 månader
    2011-02-20 12:04

–  Det bästa med Photoshop är att man kan göra vad man vill. Det är bara fantasin som begränsar, säger Filip Larsson.

För ungefär två år sedan började Filip sätta ihop egna bilder. Intresset väcktes när han undrade hur reklambilderna i media var gjorda. Han snubblade över webbsidan www.worth1000.com, läste tutorials, experimenterade och började slutligen tävla med sina skapelser.

–  Jag gör det för att det är roligt. De senaste månaderna har mina bilder placerats på topp-3-listan. I varje tävling medverkar vanligen mellan 30-40 deltagare beroende på temat. Enklare teman lockar fler bildmanipulatörer att medverka.

Vilka teman föredrar du?

–  Jag gillar att jobba med mat-teman som till exempel krigande mackor, eller ätbara skyskrapor.

Ofta återkommande detaljer i Filips bilder är färgkontraster, som röda detaljer mot en grön bakgrund. Tiden han lägger ner på sina bilder varierar. Några tar tre timmar att sätta ihop, andra upp till åtta, beroende på vilket grundmaterial Filip hittar. Mycket råmaterial, stockpictures, sparar han ner från www.sxc.hu. Hittar han ingen lämplig bild på webben tar han den själv med en Ixus 80 IS.

Ett annat återkommande tema i Filips bilder är havet.

–  Den där turkosa nyansen är en av mina favoritfärger, och så håller jag dessutom på med wakeboard och kitesurfing.

Dagar då Filip inte kommer på någon idé tar han en sväng på longboarden, eller skissar på olika alternativ med penna och papper.

I vår siktar Filip på att certifiera sig till Adobe Certified Expert (ace), för att senare plugga vidare till Adobe Certified Instructor (ACI). Genom att utbilda sig till instruktör öppnar sig möjligheten att åka över till Amerika och jobba hos Adobe.

Vad har du för ambitioner med dina bilder?

–  Just nu vill jag först visa vad jag kan, men också inspirera andra att jobba i Photoshop. Om några år kanske jag flyttar utomlands en period.

Eller så väljer jag att bli arkitekt i stället, jag har inte bestämt mig än. Men vad jag än bestämmer mig för kommer jag att genomföra.