https://www.kamerabild.se/artiklar/intervjuer/nar-smatt-blir-stort-sa-trollar-martin-palm-med-perspektiven
548724
Intervjuer
sant
IntervjuPlus

När smått blir stort – så trollar Martin Palm med perspektiven

● BILDSPEL »Undiscovered Valley«. Fotografen Martin Palm har upptäckt möjligheterna med miniatyrvärldar. Han vill göra, som han säger, »riktigt schyssta bilbilder« – men i det lilla formatet.

Totalbetyg

»Jag ska lura dem« tänkte fotografen Martin Palm när han publicerade bilden av en Lamborghini på sociala medier. Den exklusiva bilen, avbildad mot en svart bakgrund, gillades av många. Men det ingen tycktes se – var att Lamborghinin inte var riktig. Martin hade fotograferat en leksaksbil och lyckats lura betraktaren. Det blev starten på hans miniatyrprojekt.

Martin Palm visar upp en Mercedes-Benz, elbilsmodellen EQA. Den går för över en halv miljon – den riktiga alltså. Men bilen som Martin demonstrerar för mig i videofönstret är inte lika exklusiv, eftersom han kan lyfta »Mercan« med sin hand. Det är en leksaksbil som trots sitt plastiga material ser verklig ut. En kopia i mindre skala, helt enkelt.

– Jag har hittat en tysk sajt som levererar på en dag. Så om jag kommer på en idé beställer jag en bil och har den dagen efter. Då behöver jag inte gå och fundera, berättar Martin och ställer tillbaka bilen – bland de andra.

I fotostudion i Kalmar finns det numera ett stort antal leksaksbilar, vilket har fått en del besökare att fråga »vad gör du egentligen på jobbet?«.

Då har Martin kontrat med att visa bilderna, de som ser ut som påkostade bilfotograferingar i stora studios eller ute i dramatisk natur. Men Martin har inte haft någon enorm budget för detta projekt. Han har fotograferat allt i sin studio, där han har byggt upp miniatyrvärldar i vilka han placerat leksaksbilarna.

Bildresultaten ser inte sällan ut som bilmärkenas egna annonser. Till exempel: Jag går in på Mercedes-Benz hemsida, letar upp EQA:n och kan konstatera att Martin lyckats skapa nästintill identiska kopior av deras bilder – fast med en leksaksbil istället. 

– Jag undrar om inte de annonserna är 3D-genererade, funderar Martin och menar att originalbilderna kan vara digitalt uppbyggda från början till slut.

Kanske är det också därför jag gillar Martins »Merca« mer. Hans bilder känns snäppet mer verkliga trots den futuristiska miljön bilen är placerad i. Att han byggt upp något fysiskt är nog det som ger liv åt bilderna, med väggar av spånskivor och bilen placerad på en spegelblank folieyta. 

 

Foto & retusch: Martin Palm
»Mercedes EQA«. »Jag hade nästan ingenting att sätta i perspektiv till bilen. Det gjorde att det blev så mycket svårare«, säger Martin om jobbet med att återskapa en »Merca«-annons.

 

Trollar bort leksakskänslan

Men i just det här fallet var det extra svårt att få leksaksbilen att se verklig ut, eftersom originalbilderna är så kliniska. 

– Jag hade nästan ingenting att sätta i perspektiv till bilen. Det var det som gjorde att det blev så mycket svårare. Jag fick gå in ännu mer på detaljerna.