https://www.kamerabild.se/artiklar/intervjuer/pressfotograf-annika-i-maktens-korridorer
281082
Intervjuer
Intervju

Pressfotograf Annika i maktens korridorer

Totalbetyg

– Nu går jag in och hämtar finansministern! Orden är Annika af Klerckers. Hon är fotografvikarie på Svenska Dagbladets näringslivsredaktion och van att röra sig i maktens korridorer.

Vardagen som fotograf på en näringslivsredaktion består till stora delar av sådant som de flesta pressfotografer skulle sätta på sina minuslista: att fotografera presskonferenser och gubbar i slips. I arbetsuppgifterna ingår också att fotografera bilar som testas.

En vardag långt ifrån reportage i främmande land eller dramatiska nyhetshändelser med andra ord. Ändå gillar Annika af Klercker sitt jobb stenhårt.

– Av någon underlig anledning gillar jag att springa på presskonferenser. Jag ser en utmaning i att försöka fånga samma känsla i dessa bilder som i nyhetsbilder. Visst blir det mycket »gubbar i slips« – men näringslivet är också fyllt av en massa grymma brudar.

Nyckeln till att trivas med till synes triviala fotouppdrag är för Annika att tävla mot sig själv. Att sätta en ära i att hålla en hög lägstanivå.

– Jag imponeras av dem som jämt levererar bra bilder. Vissa småjobb kan slås upp större och bli bättre än först tänkt om man lägger ner kraft på dem. En enkät kan bli ett reportage.

(...) Läs fortsättningen i pdf:en nedan.

Artikeln med Anders Borg i Svenska Dagbladet

Bifogade filer