https://www.kamerabild.se/artiklar/intervjuer/vaska-vs-printa
469671
Intervjuer
Intervju

Vaska vs Printa

[{ msrc: 'https://www.kamerabild.se/sites/kamerabild.se/files/styles/article_image/public/imported/556227.jpg?itok=YvXcdKpd', src: 'https://www.kamerabild.se/sites/kamerabild.se/files/styles/article_image/public/imported/556227.jpg?itok=YvXcdKpd', osrc: 'https://www.kamerabild.se/sites/kamerabild.se/files/imported/556227.jpg', w: 470, h: 352, title: ' ' },]

Totalbetyg

En bild framtagen i mörkrum går att sälja dyrare, men en digital print är billigare att ta fram. Dessutom kommer de allra flesta inte att se någon skillnad. Vi lät två flitigt utställda fotografer, Pieter ten Hoopen och Anders Petersen, grubbla över mörkrummets kvaliteter och den digitala effektiviteten.
  • Publicerad 9 år 4 månader
    2011-07-02 07:01

 

Anders Petersen:

– Det kan bli skitsnyggt med utskrifter. Men jag är så gammal att folk förväntar sig att jag ska göra analoga kopior. Själv tycker jag inte det. Det finns en dimension i vissa matta papper som har samma djup som traditionella fotopapper. Men det gäller att vara med när bilderna skrivs ut. Jag har släppt iväg bilder en gång, det gör jag inte om. Alla bilder blev för mörka trots att jag hade skickat med kopior som de skulle utgå ifrån. Jag gör alltid traditionella kontaktkartor som jag väljer ifrån, sedan skannar jag ofta negativen för att sedan behandla dem i Photoshop. Det blir snabbare, enklare och framför allt billigare än att gå ner i mörkrummet. Det trots att jag måste ha en assistent med mig vid datorn eftersom jag inte behärskar Photoshop på samma sätt som det analoga. Men jag gör fortfarande även analoga printar. Till en kommande stor utställning i Paris funderar jag på att göra alla kopior analogt, det blir en utmaning. Både dyrt och tidskrävande. Vi får se vad jag får för budget. Men bilder gjorda i mörkrum säljs också betydligt dyrare i jämförelse med utskrifter. Det går nästan inte att jämföra.

 

Pieter ten Hoopen:

– Jag gör inga analoga kopior alls längre. Det är märkligt eftersom jag egentligen älskar labbet. Men det är processen och mörkrumsromantiken jag saknar snarare än själva bilderna. En bra kopia tar minst en dag för mig att få fram i mörkrum. När jag tar fram bilderna digitalt går det betydligt snabbare och kvaliteten blir tillräckligt bra för att jag inte ska känna behov av att köra analogt. Samtidigt kan jag uppskatta riktiga fotokopior, som när jag ser Lars Tunbjörks bilder till exempel. Däremot läggs det inom konstvärlden för stor vikt vid om bilden är gjord som digital eller analog fotokopia. Det är upplagan som borde styra, om den stämmer och om kvaliteten är hög borde det vara skit samma hur bilden kommit till.