https://www.kamerabild.se/artiklar/kr-nikor/sara-arnald-automatisera-mera
545295
Krönikor
Krönika

Sara Arnald: Automatisera mera

Totalbetyg

Höstmörkret sänker sig och fotografen kravlar sig in i sitt trygga ide, det vill säga studion.
  • Publicerad 3 år 10 månader
    2016-12-18 08:00

 Jag vet redan nu att den kommande vintern kommer kännas som en evighet trots god tillgång på artificiellt dagsljus.

När det är som mörkast kliver vi in i ett nytt år och så tänds ett stilla hopp om att åter få uppleva ljuset. Det är ju alltid något att se fram emot och redan nu är det läge att förbereda sig på kommande trender genom en spaning om livet som fotograf 2017.

Jag är övertygad om att vi kommer att kalla det kommande året för självservice-året, både på gott och ont. Min tes är att vi kanske redan nästa år kommer att rationalisera bort oss själva – och vinna på det.

Kanske har du redan märkt en viss automatisering i världen omkring dig; i stort sett allt går att göra med en knapptryckning, vi behöver alltmer sällan personlig kontakt för att göra våra ärenden. Ja, vi behöver oftast inte ens titta upp från mobilskärmen.

Så länge tekniken fungerar är det underbart tidsbesparande: att stå kontantlös på en spontanbesökt loppis är numera inga problem, alla tar Swish-betalningar via mobilen. Föräldrar över hela landet jublar över enkelheten i att kunna göra snabba överföringar av pengar till panka tonåringar på vift. Som fotograf kan man ta betalt för en print eller en porträttfotografering på plats. 

Om mobilnätet är uppe och elnätet är villigt är det bara att tuta och köra. Men om något krånglar står du där med skägget i brevlådan och måste ta betalt i kaffe, fårull eller lämplig gentjänst. Det blir primitivt och väldigt komplicerat.

Att gå till matbutiken numera är en enslig aktivitet. I missriktad spariver har livsmedelskedjorna rationaliserat bort kassapersonalen. Ska man säga något positivt om detta är det att det plötsligt går väldigt snabbt att göra mindre inköp. Ja, tills något krånglar i automatkassan, och det gör det ju nästan alltid. Så står man där och letar efter personal samtidigt som glassen smälter i handen. 

 

Här ser jag ingen ljusning, förmodligen kommer vi under året som kommer även att uppleva det på andra platser i butiken. Den färska krabba vi köper av kvinnan i delikatessdisken kommer gissningsvis bytas ut till ett halvfruset torskblock som skjuts ut ur en illa kalibrerad automat i en fullständigt oberäknelig vinkel – inköpsrundan förvandlas till rysk roulette.

Det är inte helt otroligt att tänka sig att dessa tankar om kostnadseffektivitet kommer att klampa in även i vår bransch. Redan i år har jag varit hos flertalet företag som tycks glömma bort sin kärnverksamhet för att istället ägna tid och pengar till att bygga studio och göra stora inköp av kameror och studioljus. Allt för att kunna göra egna profilbilder. Att de i sin effektiviseringsiver inte inser att det inte bara är inhyrningen av fotografmänniskan och hens utrustning som rationaliseras bort, utan även kompetens och hantverkskunnande, ja det lär väl snart visa sig.

Alltså är det läge för oss att kontra med en trendig lösning på problemet: vi automatiserar processen i vår ände. Nästa år behöver vi inte ens träffa våra uppdragsgivare eller människorna vi ska fotografera: det är bara att skicka en mobiltelefon, en filter-app och en selfiepinne och slå in hela rasket i en fet faktura. 

Tidsbesparande för dig och din uppdragsgivare – och alla anställda kommer bli jättenöjda med sina profilbilder!