https://www.kamerabild.se/artiklar/kronikor/jag-tror-pa-bildens-fantastiska-styrka
546469
Krönikor
Krönika

Calle Rosenqvist: "Jag tror på bildens fantastiska styrka"

Kalla färger. Men likväl ett värmande innehåll.
[{ msrc: 'https://www.kamerabild.se/sites/kamerabild.se/files/styles/article_image/public/field/image/_dsf0367.jpg?itok=CbqIR1Ve', src: 'https://www.kamerabild.se/sites/kamerabild.se/files/styles/article_image/public/field/image/_dsf0367.jpg?itok=CbqIR1Ve', osrc: 'https://www.kamerabild.se/sites/kamerabild.se/files/field/image/_dsf0367.jpg', w: 2000, h: 1333, title: 'Kalla färger. Men likväl ett värmande innehåll. ' },]

Totalbetyg

Tillsammans har vi fotografer en sak som vi delar med varandra – vi vet hur viktigt det är med bilder.

Vintern har ju inte direkt krävt det yttersta från våra merinoull-kläder. Skönt på sätt och viss, men trist eftersom det är så mycket roligare att fotografera när det är vackert ljus och snöigt, snarare än murrigt grått och mörkt.

Men bildens styrka är större än min egen rädsla för regn och rusk, så det är bara att bege sig ut för att fånga det kalla landskapet på bild, något som de flesta fotografer också gör – ingen årstid är för dålig för fotografering, bara ens egna inställning till det rådande ljuset.

Men nu är det nytt år och nya tider, nya prylar och nya möjligheter. Bilderna som tas må i mångt och mycket vara samma som alltid, men det är inget som hindrar dig från att utvecklas. Jag brinner för att kunna hjälpa dig att inspireras, och tror att det vi på Kamera & Bild gör hjälper dig i din utveckling.

Jag tror på bildens styrka. Jag tror att det är just det vi har gemensamt – tankar kring att bilder är viktiga.

Och det delar vi med många andra.

Anders Engman är den 85-årige pressfotografen som i Kamera & Bild nr 2/2018 berättar om att bli beskjuten i en helikopter under Vietnamkriget 1967 – och om att framkalla analog film i ett flygplan från ett belgiskt kungabröllop för att på så vis vinna ett dygn över konkurrenttidningen.

Det har med bildens styrka att göra.

Även den tekniskt briljante fotografen Lennart Nilsson dyker upp i samma nummer. Lennart trodde på bildens styrka och arbetade för att skildra världen omkring oss. »Min strävan var alltid att överraska läsaren, att fånga det oväntade med kameran«, sa Lennart 2009. 

Och, även denna övertygelse har så klart med bildens fantastiska styrka att göra.

Det är det som är så häftigt med just bilder.

167315513313063_2309954055715854