https://www.kamerabild.se/artiklar/reportage/agent-med-sikte-p-det-nya
543097
Reportage
Reportage

Agent med sikte på det nya

● BILDSPEL På den nystartade agenturen arbetar fotograferna både kommersiellt och konstnärligt. Foto: Sotarn OTF

Totalbetyg

När Patricia Franke studerade till fotograf föddes idén om att starta en fotoagentur. Nu har det blivit verklighet – Agent Franke med tre fotografer som vågar ta för sig och utmana.

Patricia Franke, Foto: Izabella Englund
Tove A Tormod, Foto: Pernilla Pettersson
Patricia Franke har precis avslutat ett lunchmöte med en av sina fotografer, Tove A Tormod, när Kamera & Bild möter upp dem för en intervju. Det har bara gått några veckor sedan Patricia sjösatte Agent Franke med fokus på nya och unga fotografer som ännu inte är starkt etablerade i branschen. 

– Men jag tar inte emot helt obeprövade fotografer som kommer direkt från skolan. De måste ha gjort en del jobb innan. Sen är det viktigt att samarbetet fungerar mellan oss eftersom vi är en så liten agentur, förklarar Patricia. 

Det var när hon själv studerade vid Högre fotografisk utbildning på Kulturama som idén att starta en agentur väcktes.

– Jag insåg då att jag gillade att hjälpa andra och att ordna och fixa saker. Jag tog hand om press, sponsring och marknadsföring när vi hade utställningar på skolan. Mina lärare sa ofta till mig att jag var en duktig organisatör.

2010 tog Patricia examen och har sedan dess varit verksam som frilansfotograf och även gjort flera konstnärliga projekt. Hon har också arbetat för etablerade fotografer som till exempel Elisabeth Ohlson Wallin, Helene Schmitz och galleristen Nina Grundemark. För dem har Patricia varit behjälplig inför utställningar och andra fotorelaterade ändamål. Hon har även sedan tonåren jobbat med reklamfilm och studerade film i ett halvår, innan hon insåg att det var stillbild hon ville syssla med. Hennes egna erfarenheter av fotografi har varit en nödvändighet för att kunna starta agenturen.

– Jag vet vad som krävs i branschen och jag vill att mina fotografer ska känna att jag har koll på det. 

 

Izabella gör även dokumentära projekt. Foto: Izabella Englund

 

Tufft som ny fotograf

I höstas presenterade hon upplägget för Tove som nappade direkt.– Jag tycker det var en jättebra idé. Patricia är bra på det som inte jag är bra på, eller som jag inte vill göra, till exempel marknadsföring. Om någon erbjuder sig att sköta den biten så tackar jag och tar emot. Att ingå i en agentur blir ett klokare sätt att arbeta på, där alla gör det som de är bäst på. På sikt kan det ge mer jobb och göra arbetet mer lustfyllt, säger Tove.

Hon gillar även att hon nu har någon att diskutera saker med, allt från lönesättning till kreativa idéer. 

– Som ny i branschen är du extremt utsatt. Du blir ofta utnyttjad och förväntas ställa upp på att bli det, genom dåliga löner och snäva tidsramar.

Patricia håller med.

– Det är lite som att vara ute i krig, det är så sjukt tufft. Och då måste du som fotograf våga stå på dig. Att starta Agent Franke ser jag som ett sätt att fylla ett behov, för det finns inte något liknande i branschen. 

 

Tove A Tormod jobbar gärna med människor, därför blir det mycket porträtt. Foto: Tove A Tormod

 

Fokus på unga talanger

Förutom Tove ingår även fotograferna Izabella Englund och Sotarn otf i Agent Franke. I framtiden kommer de säkert att utöka med fler fotografer, hela tiden med fokus på unga talanger inom både det kommersiella och konstnärliga området.

– Man måste våga satsa på de yngre för det finns så många grymt duktiga fotografer, säger Patricia och Tove fyller i:

– De yngre är ofta hungriga och har ett behov av att bevisa något. De kanske inte har så mycket erfarenhet, men de har något annat – ett driv.

För Patricia själv är det spännande att agenturen nu är igång.

– Det känns otroligt roligt och häftigt efter att ha haft idén i flera år. Och det är skoj att få visa branschen att det minsann går.

Hennes arbete kommer bestå i att sköta allt från planering och budget till att marknadsföra sina fotografer. Hon fungerar som en projektledare och litar fullt ut på sina fotografer och deras kreativitet – där alla har sin stil. För det finns inte något övergripande bildspråk på Agent Franke, alla skapar bilder på sina sätt. Men gemensamt är ändå att de vågar testa nya saker och sticka ut.

– Det fungerar inte med gulligull-bilder, det måste vara lite vågat. I dag kan du inte vara en i mängden om du ska lyckas som fotograf. För det finns inte någon enkel väg att gå i denna tuffa fotobransch med ett klimat som ständigt förändras. Det är ju konstant växlande molnighet och det är ett evigt kämpande som fotograf. Men med en agent vid sin sida kan skurarna bli något lugnare, förklarar Patricia.

Tove framhåller också hur viktigt det är att ha sin egen nisch.

– Samtidigt som du ändå ska kunna fota allt. Bredden får du genom att gå en utbildning eller genom att arbeta som fotoassistent. Men det är svårare att hitta något som sticker ut – något eget, menar Tove.

Hon själv skapar arrangerade och konceptuella bilder, där hon sällan lämnar något åt slumpen. Det är ofta färggrant och med starka uttryck.

– Jag vill helst jobba med människor, därför blir det mycket porträtt.

 

Agent Franke består av tre fotografer: Tove A Tormod, Izabella Englund och Sotarn OTF som har fotograferat bilden ovan. Foto: Sotarn OTF

 

Mycket killar i branschen

Tove har liksom Patricia läst Högre fotografisk utbildning på Kulturama och hunnit arbeta några år sedan examen. Att Agent Franke drivs av en tjej är något hon uppskattar.

– Jag tycker det är skönt att ha med en tjej att göra, för det är väldigt mycket killar i den här branschen. Även om det i dag finns många tjejer på utbildningarna så upplever jag att det mest är killar som lyckas slå sig fram och få jobb. Kanske har de lättare att nätverka med de äldre fotograferna, som ofta är män. 

Att fotobranschen är tuff är något Tove är väl medveten om. Hon berättar att det från hennes klass på Kulturama i dag är knappt hälften som arbetar med något fotorelaterat. Och det är högst en fjärdedel som verkligen livnär sig på foto.

– Många ger upp efter utbildningen för att det är så motigt, trots att de gör jättebra ifrån sig. De ringer runt till de stora agenturerna och andra fotografer för att bli assistenter, men det är kalla handen i 90 procent av fallen.

Patricia tycker även att studenterna borde bli bättre rustade för verkligheten.

– På skolan målas det ofta upp en glorifierad bild av branschen. Där lever studenterna i en skyddad värld, när de sedan kommer ut ser det helt annorlunda ut vilket ofta blir en kalldusch.

– Vissa hade nog behövt mer kritik under utbildningen för att vara bättre förberedda för arbetslivet, säger Tove.

 

Söker kaxighet i bilderna

Att vara med i Agent Franke innebär att fotograferna ingår i ett team, det är viktigt för Patricia.

– Vi måste ha samma vision, om vi tänker olika så fungerar det inte. Även kunderna ska känna att vi är ett team, att vi har samma inställning och attityd. När jag väljer fotografer så går jag mycket på känsla, vad som känns bra i magen. Det ska finnas en kaxighet i bilderna, det är något jag faller för.

Sedan agenturen drogs igång har Patricia mötts av många positiva reaktioner. Och hennes mejlkorg har blivit fylld av brev från fotografer som vill ingå i teamet.

– Det är jättemånga som har hört av sig, och det är väldigt roligt. I framtiden kommer vi absolut att ta in fler fotografer men först och främst ska jag se till att fixa jobb för de tre fotografer som finns i agenturen i dag, det är det viktigaste just nu, säger Patricia.

 

 

Läs mer och se fler bilder: www.agentfranke.se