https://www.kamerabild.se/artiklar/reportage/fartfyllt-nar-james-holm-platar-en-porsche-gt4-rs
549850
Reportage
sant
ReportagePlus

Fartfyllt när James Holm plåtar en Porsche GT4 RS

● BILDSPEL Det färdiga resultatet av James Holms så kallade riggbild. »Bilen blir skarp men omgivningen oskarp«, förklarar James finessen med den här typen av bilder.

Totalbetyg

”Det blir mycket fartkänsla fast det egentligen inte är någon fart överhuvudtaget”, säger bilfotografen James Holm om bilderna där det ser ut som att bilen svischar fram. Att rulla en meter är allt som behövs, för att få ett resultat som visar något betydligt mer actionfyllt. Kamera & Bild slår följe med James Holm, när han fotograferar en Porsche GT4 RS.

Det kan bli så att folk är gnälliga och tycker att vi står i vägen, förvarnar James Holm när han stannar fartvidundret med färgen »Bahama Yellow« i en vackert belägen vägkurva. 

– Folk är vän av ordning, lägger han till och slår på bilens varningsblinkers – på Porschen av modell GT4 RS.

Den gör sig bra där, med den gula färgen i kontrast till sommargrönskan som omsluter vägen ut till Görvälns slott i Järfälla. Solen är stekande het den här eftermiddagen, och trots att vi befinner oss på en återvändsväg passerar en hel del bilar. Kanske har de siktet inställt på Mälarens svalkande vatten som finns i närheten. 

Men även om bilisterna får bromsa in för att svänga runt oss, hör jag inget gnäll – det är snarare tvärtom.

– Det där ser ut att vara en trevlig sak, säger en äldre man som stannar till med nedvevad sidoruta på sin Land Rover.

Han har något suktande i blicken. Vilket även ett gäng tonårskillar har när de på cyklar passerar Porschen.

– Snygg bil, säger en av dem.

 

Foto: Johan Wessel
James Holm har fotograferat bilar sedan tidigt 2000-tal, och i femton år har han även skrivit artiklar om bilarna. I dag är han uppe i över 400 tester och reportage om bilar.

 

Den har en attraktionskraft, vilket förstås är anledningen till att James gör ett reportage om den för livsstilsmagasinet Voyage Magazine. Kamera & Bild har fått tillåtelse att följa med för att se hur själva fotograferingen går till. James kommer senare även skriva artikeln om bilen, så har han jobbat i femton år med både bild och text.

– 2008 upptäckte jag att mina journalistkollegor började ta bilder till sina artiklar. Då tänkte jag »okej, men då skriver jag väl en artikel till min bild«. Mina dåliga texter var ju ganska lätta att redigera till något vettigt, men en dålig bild som en journalist har tagit – då spelar det ingen roll om du är proffs på Photoshop, det blir inte något bra i slutändan ändå.

 

Foto: Johan Wessel
Ett stort Gitzo-stativ fäster James på bilens front, lite snett till höger så att det sticker ut över vägdiket. Han kallar det för en riggbild där han sedan fjärrstyr sin Canon EOS R5 via mobilen.

 

Numera har han även stor kunskap om skrivandets konst, och är uppe i över 400 tester och reportage om bilar. Den här soliga dagen lägger han ytterligare ett till samlingen. 

– Det är verkligen »one man show«, det är så jag jobbar. Jag har också lärt mig att köra bil bra, för det är ju inte vem som helst som får låna en Porsche GT4 RS som är en väldigt sportig bil där huven fram är gjord i kolfiber.

– Den ser sprillans ny ut, konstaterar jag.

– Ja, den är helt ny. Den har bara gått 80 mil. Jag är väl den andra personen som kör den. 

 

Foto: Johan Wessel

Foto: Johan Wessel

 

Bilen blir skarp – omgivningen oskarp

James plockar fram fotoutrustningen. Ett stort Gitzo-stativ som han fäster på bilens front, lite snett till höger så att det sticker ut över vägdiket. Ett stativben vilar mot bilens stötfångare, ett annat fäster han på passagerardörren med hjälp av en Manfrotto Suction Cup. I den sitter en specialtillverkad pryl som omsluter stativbenet, något som James har låtit en smed ta fram. Det tredje stativbenet hänger löst i luften. Hela arrangemanget säkrar han sedan genom att dra en vajer runt stativet och bilens två backspeglar.

Riggbild är vad James kallar detta, där han har en Canon EOS R5 monterad på bilen. 

– Det är för att få bilen att röra sig i bilden, där bilen blir skarp men omgivningen oskarp. Och det här vill jag skapa väldigt kontrollerat. 

 

Allt runt bilen ska röra sig?

– Ja, det blir mycket fartkänsla fast det egentligen inte är någon fart överhuvudtaget. Jag åker i stort sett bara en meter, med en ganska lång slutartid. 

 

Foto: Johan Wessel

Foto: Johan Wessel

 

Två sekunder, bländare nio och ISO 100, är vad kameran är inställd på när James sätter sig bakom ratten. Han åker medan han fotograferar, med hjälp av Canons mobilapp för fjärrstyrning. Men så mycket åka blir det som sagt inte, han rullar. Dessutom med motorn avstängd.

– Motorn ger vibrationer i kameran. Ju mindre vibrationer desto bättre blir bilden.

Eftersom bilen står i ett uppförslut låter han gravita­tionen dra bilen bakåt medan han fotograferar, det går tydligen minst lika bra som att rulla framåt. Resultatet blir ändå en bild med fartkänsla.

– Det ser ut som att du åker jättesnabbt, konstaterar jag när James är tillbaka vid kameran och bläddrar bland bilderna, där utdragna skuggor från de omkringliggande träden signalerar fart. 

– Ja, och det gör jag inte, svarar han och tillägger något filosofiskt: 

– Men är det inte så med det mesta av fotografi, att det handlar om lögner hela tiden? Att en bild säger sanningen, det var länge sen. Och nu med AI-tekniken, det är ju helt sjukt. Då är det ju ingenting som är sant längre. 

 

Foto: James Holm
Det färdiga resultatet av James riggbild. Det ser ut som om att han svischar fram i hög hastighet, men i själva verket har han bara rullat långsamt en meter bakåt.

 

Polarisationsfilter – ett måste

För att kunna fotografera på långa slutartider mitt i sommaren krävs det förstås ett gråfilter. ND64, sex steg, är monterat på ett objektiv med brännvidden 14–35mm, där James tar bilderna med så mycket vidvinkel som möjligt.

– Jag vill få med allt. Jag jobbar ju ofta med tidningar, och de gillar att på ett bilduppslag även kunna lägga in text.

Därför rymmer hans bildutsnitt även mycket miljö till höger om bilen, förberett för rubrik och ingress när bilden sedan plockas in i en layout. 

– Jag har gjort det här några gånger, säger han med ett leende. 

– Jag har sett många artiklar och pratat mycket med art director:s så jag vet ungefär vad som uppskattas.

Som plusmedlem får du

  • Omedelbar & obegränsad tillgång till denna och alla artiklar
  • Fördjupande reportage, fotoskolor, guider & mycket mer
  • Inbjudningar till VIP-event
  • Exklusiva erbjudanden från våra samarbetspartners

Systembyte på gång september 2023

För tillfället går det inte att köpa plusmedlemsskap. Vi planerar att vara igång igen inom kort.