https://www.kamerabild.se/artiklar/reportage/hastfotografen-skapar-portratt-med-relationen-i-fokus
546963
Reportage
sant
ReportagePlus

Hästfotografen skapar porträtt med relationen i fokus

● BILDSPEL Sedan 2011 har Zandra Ahl Olausson ägnat sig åt hästfotografering, då hon startade sitt företag. Hon fotograferar framför allt i Sverige, men även i Norge och Danmark.

Totalbetyg

Det är relationen mellan hästen och dess ägare som är det viktiga för fotografen Zandra Ahl Olausson. »Varje hästägare pratar på ett speciellt sätt till sin häst, ibland med ord och ibland med beröring. Man har sitt egna språk med hästen, vilket gör varje fotografering speciell«, säger Zandra som är specialiserad på att porträttera hästar tillsammans med människor. Kamera & Bild följde med henne ut i hästhagen, i närheten av Stallarholmen.

Solen skiner från en klarblå himmel när Zandra Ahl Olausson möter Viktoria Sandberg på hennes gård. Kvällen nalkas, och med den förhoppningsvis ett mjukare ljus. För just nu är det inte optimalt. 

– Solen står lite högt, säger Zandra och blickar ut över hagen där hästarna Pärla och Smokie tuggar på gräset.

I alla fall stoet Pärla, som egentligen heter Hollywood Dolly Doc, passar på att äta. Fölet Smokie, en månad gammal, är mest intresserad av vad fotografen har för sig. Orädd går han fram och sniffar på Zandras Canon 7D Mark II. 

167315513313063_3213928341985083