https://www.kamerabild.se/blogg/kina-ska-avsl-ja-bildfusk
543212
Blogg
Foto

Kina ska avslöja bildfusk

Totalbetyg

Det kan inte ha gått många förbi att det dykt upp ett flertal officiella bilder från Kina som varit självklara ihopplock i Photoshop. För att slippa de skriverier och rubriker dessa bilder åstadkommer ska man nu lägga ner mer resurser i bildhanteringsområdet.

Men de ska inte skicka sina statliga bildredaktörer på Photoshopkurs. Nej istället är tanken att man ska utveckla en mjukvara som kan känna av om bilder är manipulerade. En av huvudanledningarna bakom satsningen är att kriminella i Kina har börjat sätta ihop bilder som visar statligt anställda i sexuellt utmanande scener. För att sedan använda dessa bilder för att utpressa tjänstemännen eftersom dylika bilder kan leda till avsked. Bara i fjol sparkades 20 tjänstemän på grund av dylika bilder, och av de som utsätts för den typen av utpressning är det bara runt 10 % som polisanmäler. 

Med andra ord är det möjligt att vi fortfarande kommer att få se diverse bilder från statliga nyhetsbyråer som, enligt våra mått mätt, är gaska dåligt photoshopade. Men kanske kommer några kinesiska statsanställda att få behålla sina jobb. 

 

Ämnen