Fotografering

8 snabba tips för bättre norrskensbilder

Nu är det norrskenstider! Passa på att fånga det dansande ljuset på bild – här har du några snabba tips för hur du kan ställa in din kamera för bättre bilder.

Aktiviteten här hög på norrskenet i Sverige just nu och många är ute och fångar norrskenet på bild. Här får du 8 snabba tips för bättre norrskensbilder.

Tipsen gäller för systemkamera, men vissa saker är bra att tänka på även för mobilfotografen. Fotograferar du med en mobil så försök att använda "nattläget" om din telefon har ett sådant. Fler tips för att fotografera norrsken med din mobiltelefon hittar du på vår systersajt mobil.se.

Passa även på att tagga dina Instagrambilder på norrsken med #kamerabild så väljer vi ut några vinnarbilder att presentera på kamerabild.se!

Lycka till!

Snabba norrskenstips

1. Ladda batterierna fullt. Kylan försämrar batteriers prestanda kraftigt. Ta alltid med minst ett extra fulladdat batteri som du förvarar varmt, gärna nära kroppen.

2. Se till att du kan ha kameran stilla. Antingen med stativ eller genom att lägga den på marken.

3. Öppna upp bländaren så mycket det går så att du får in så mycket ljus som möjligt till sensorn. Välj då de låga talen: f/1,4, f/1,8, f/2,8. Lägsta möjliga alltså!

4. Öka sensorns känslighet till ISO 1200–1600 för att korta exponeringstiden. Högre ISO kan fungera om du har en ny kamera eller använder fullformat.

5. Välj en exponeringstid under 20 sekunder om du använder ett vidvinkelobjektiv. Ju kortare exponeringstid desto mindre risk för stjärnspår. Eftersom jorden rör sig blir stjärnorna streck istället för prickar vid längre exponeringstider.

6. Om du ska fotografera strukturen i ett dansande norrsken måste du ha kortare exponeringstid så att du fryser rörelsen. Dansande norrsken är ofta ljusstarkare så bilden kommer ändå bli rätt exponerad.

7. Lägg kameran i en lufttät påse innan du går in och låt den tina inne i påsen. Annars kan kondens bildas inne i kameran som kan skada den.

8. Vrid inte objektivet i botten, då får du inte rätt skärpa i bilden. Om du vill ha stjärnorna skarpa ska du ställa in fokus på oändlighetssymbolen. På Canonobjektiv ligger evighet vid L:et på avståndsskalan. På Nikonobjektiv i mitten av oändlighetstecknet (∞). Extratips: Fokusera på en ljuspunkt långt borta innan du beger sig ut i mörkret – och tejpa sedan fast fokusringen med en bit tejp (se till att ändra till manuell fokus, MF).